19 Νοέμβριος 2019, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2019, 14:02

Οι αξονικές τομογραφίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

  • Οι αξονικές τομογραφίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου
    (Φωτ.: pixabay.com / David Mark)

Νέα έρευνα από επιστήμονες της Ταϊβάν που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JNCL Cancer Spectrum διαπίστωσε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία των αξονικών τομογραφιών συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς και λευχαιμία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 22.853 πάσχοντες από καρκίνο του θυρεοειδούς, 13.040 με λευχαιμία και 20.157 ασθενείς με μη-Hodgkin λέμφωμα το διάστημα 2000-2013. Επίσης πήραν δημογραφικές πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Ασφάλειας Υγείας της Ταϊβάν.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν καρκίνο του θυρεοειδούς και λευχαιμία είχαν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να έχουν υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες. Δεν βρέθηκε η ίδια σύνδεση μεταξύ αξονικών τομογραφιών και λεμφώματος μη-Hodgkin σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο, οι ασθενείς μεταξύ 36 και 45 ετών είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν μη-Hodgkin λέμφωμα που συνδέεται με τις αξονικές τομογραφίες.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες είχαν γενικά αυξημένο κίνδυνο. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν κυρίως γυναίκες κάτω των 45 ετών.

«Οι αξονικές τομογραφίες σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμίας σε ενήλικες όλων των ηλικιών και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη-Hodgkin λεμφώματος σε νέους ενήλικες», δήλωσε η Γιου-Χσουάν Σάο, που συμμετείχε στη μελέτη, και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των αξονικών τομογραφιών που κάνουμε. Ο αυξημένος αριθμός ατόμων που υποβάλλονται σε αξονικές τομογραφίες συνιστά πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.