19 Νοέμβριος 2019, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2019, 09:52

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και η επίδρασή τους στον νεοελληνικό πολιτισμό στο επίκεντρο συμποσίου

  • Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και η επίδρασή τους στον νεοελληνικό πολιτισμό στο επίκεντρο συμποσίου
    Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Αθήνα. Φωτογραφία του Ερυθρού Σταυρού, 1923 (πηγή: βιβλιοθήκη Κογκρέσου)

Το πώς η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων διαμόρφωσε τον νεοελληνικό πολιτισμό είναι το θέμα του 9ου Συμποσίου που διοργανώνουν το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) και ο Δήμος Νέας Ιωνίας το τριήμερο 22-24 Νοεμβρίου. Φέτος τιμώμενο πρόσωπο είναι η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, στην οποία θα δοθεί διάκριση την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εργασιών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις για το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, την Εστία Νέας Σμύρνης και τα Προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που προορίζονται για Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Επιπλέον, θα εξεταστούν η επίδραση των Μικρασιατών στη Μακεδονία, ο ρόλος της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της μνήμης, οι επιδράσεις στο Θέατρο Σκιών, η ποίηση του Σεφέρη, τα αθλητικά σωματεία των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο, αλλά και οι επιδράσεις στη ναοδομία και στην αστική κουζίνα της Αθήνας.

Οι εργασίες του συμποσίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στις 21:00 όταν ο Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό μικρασιάτικο κέρασμα.

  • Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2019