18 Νοέμβριος 2019, 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2019, 20:38

Θερμή υποδοχή για το γερμανόγλωσσο ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Θερμή υποδοχή για το γερμανόγλωσσο ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Hellas TV)

Λήψεις σε Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σαμψούντα και Κοτύωρα, αλλά και ένα γαμήλιο γλέντι στο οποίο πρωταγωνιστούν μέλη των χορευτικών ομάδων των ποντιακών σωματείων Άουγκσμπουργκ, Λάουφ, Μονάχου και Νυρεμβέργης, περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ 19.05.1919 του Φώτη Μάραντου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη δουλειά που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην πρώτη δημόσια προβολή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Νταχάου, σε μια βραδιά που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ποντίων Νταχάου και Περιχώρων.

Το ντοκιμαντέρ είναι στα γερμανικά και έχει θέμα του τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με το κοινό για τις δράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να βοηθηθεί η προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Από την πλευρά του ο Φώτης Μάραντος, διευθυντής και ιδιοκτήτης του διαδικτυακού καναλιού Hellas TV που εδρεύει στο Μόναχο αλλά και παραγωγός της ταινίας, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις που δέχθηκε σχετικά με τα γυρίσματα.

«Οι προβολές των δίγλωσσων ντοκιμαντέρ αφενός ενημερώνουν τους Γερμανούς για τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας και αφετέρου παρουσιάζουν στις νεότερες γενιές των Ελλήνων, και ιδίως στα παιδιά που δεν παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο, ένα κομμάτι της ιστορίας τους για το οποίο έχουν άγνοια», υπογράμμισε η Σύλβια Θεοδοσιάδου, ταμίας στο Σύλλογο Ποντίων Νταχάου και Περιχώρων. Για τον δε πρόεδρο του σωματείου, Χρυσοβαλάντη Παπαδόπουλο, οι φορείς και οι σύλλογοι πρέπει επειγόντως να αναλάβουν δράση, «έτσι ώστε να πιέσουν τα κέντρα των αποφάσεων».

Οι επόμενες προβολές του ντοκιμαντέρ 19.05.1919 θα γίνουν στις 23 Νοεμβρίου στο Μόναχο, στα 28 Νοεμβρίου στο Σίδνεϊ και στις 4 Δεκεμβρίου στη Μελβούρνη.