18 Νοέμβριος 2019, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2019, 14:55

Τρεις Έλληνες ποντιακής καταγωγής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών

  • Τρεις Έλληνες ποντιακής καταγωγής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών
    Από αριστερά: Χρήστος Ταχτσίδης, Βαλεντίν Ανάνικοφ και Ιβάν Στιλίδης (φωτ.: rusgreek.ru)

Τακτικά μέλη της περίφημης Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών είναι από τις 15 Νοεμβρίου τρεις Έλληνες επιστήμονες ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι έχουν διεθνείς αναγνωρίσεις στον τομέα τους. Πρόκειται για τον δρ Οφθαλμολογίας και πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Χρήστο Ταχτσίδη, τον δρ Χημείας Βαλεντίν Ανάνικοφ και τον δρ Ιατρικής και διευθυντή του Ογκολογικού Κέντρου «Νικολάι Μπλαχίν» Ιβάν Στιλίδη.

Ο Χρήστος Ταχτσίδης, με καταγωγή από την Τραπεζούντα, γεννήθηκε το 1953 στο Καζακστάν. Το 2001 ανέλαβε επικεφαλής της κλινικής μικροχειρουργικής ματιού, το 2011 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και από το 2013 είναι αναπληρωτής πρύτανης του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου Ιατρικής «Νικολάι Πιρογκόφ». Το 2005 βραβεύτηκε από τη ρωσική κυβέρνηση για την προσφορά του στην επιστήμη. Είναι ο χειρουργός που κατάφερε πρώτος να κάνει μεταμόσχευση βιονικού ματιού στη Ρωσία.

Και ο Βαλεντίν Ανάνικοφ κατάγεται από τον Πόντο. Γεννημένος το 1975 είναι επικεφαλής σε ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά-ερευνητικά ινστιτούτα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας «Νικολάι Ζελίνσκι». Από το 2008 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ είναι και μέλος του Συμβουλίου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα νεολαίας στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

Ο Ιβάν Στιλίδης γεννήθηκε το 1964 στο Σουχούμι. Το 1992 έγινε διδάκτωρ Ιατρικής. Σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εργάζεται στο Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Ογκολογικό Κέντρο «Νικολάι Μπλαχίν». Το 2005 προήχθη στη βαθμίδα του καθηγητή στην ειδικότητα της ογκολογίας, ενώ το 2008 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.