18 Νοέμβριος 2019, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2019, 10:07

Επετειακή έκθεση για τα 110 χρόνια του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

  • Επετειακή έκθεση για τα 110 χρόνια του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου
    (Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Τα 110 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει φέτος το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Η επέτειος τιμήθηκε το Σάββατο, με τα εγκαίνια περιοδικής έκθεσης για την πορεία του μουσείου, που είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας και μέχρι πρότινος το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίστηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Πρόκειται για ένα ισόγειο νεοκλασικό κτήριο με συνολικό εμβαδόν 870 τ.μ. και επτά χώρους έκθεσης.

Την έκθεση εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Το Μουσείο του Βόλου, εκτός από το ότι είναι ένα από τα παλαιότερα μουσειακά ιδρύματα του ελληνικού κράτους, πάντοτε υπήρξε πρωτοπόρο. Ήταν πρωτοπόρο την εποχή του Αρβανιτόπουλου, ήταν πρωτοπόρο την εποχή του Θεοχάρη, ήταν πρωτοπόρο την εποχή του Χουρμουζιάδη. Όταν ο Χουρμουζιάδης συνδύασε την καθημερινή ζωή με την αρχαιολογία και διέρρηξε την καθεστηκυία άποψη ότι η αρχαιολογία αφορά την υψηλή τέχνη, ήταν πολλοί οι οποίοι είπανε: "τώρα τι μας λέει αυτός;". Αυτά που είπε τότε είναι αυτά που ισχύουν σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Δημήτρης Χορταργιάς, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και βουλευτές Μαγνησίας.