17 Νοέμβριος 2019, 23:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2019, 11:19

Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι γενναίοι δεν κλαίνε

  • Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι γενναίοι δεν κλαίνε
    Ο Παναγιώτατος πλασιωμένος από την ομάδα πόλο της ΑΕΚ (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Στην αποστολή, τη διακονία αλλά και τα μαρτύρια της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους προσκυνητές από την Ελλάδα, τη Γεωργία και την Ουκρανία, οι οποίοι εκκλησιάστηκαν σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στον Πατριαρχικό Ναό.

Στη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στο Άγιο Βήμα.

Εκκλησιάστηκαν επίσης, οι μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος, Συνάδων Διονύσιος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, καθώς και, μεταξύ των προσκυνητών, η ομάδα υδατοσφαίρισης της ΑΕΚ υπό τον Πάνο Μιχαλόπουλο, έφορο, και άλλους παράγοντες της διοίκησης.

Ο Παναγιώτατος τόνισε στην ομιλία του: «Εδώ στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαιτέρως στους χώρους τους ιστορικούς του ιερού μας κέντρου, που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα ιερά πράγματα της πίστεώς μας και του γένους μας τα βιώνουμε κατά τρόπο βαθύτερο και συγκινητικότερο και κατανυκτικότερο. Όταν αναλογίζεται κανείς τι είδε αυτός ο θεσμός που λέγεται Οικουμενικό Πατριαρχείο, τι δόξες αλλά και τι μαρτύρια πέρασε. Όταν περνάει μπροστά από την κλειστή Πύλη, όπου απηγχονίσθη ο Γρηγόριος Ε΄. Και δεν ήταν ο μόνος Οικουμενικός Πατριάρχης που έφθασεν εις την δόξαν του μαρτυρίου. Η ιστορία λέγει ότι 11 Πατριάρχαι εμαρτύρησαν για του Χριστού την πίστη την Αγία.

»Όταν αναλογιζόμαστε ποιοί πέρασαν και προσευχήθηκαν σε αυτόν τον ταπεινό και Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όταν σκεπτόμαστε όλα αυτά, τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, τη σεμνότητα των Πατριαρχικών Χορών, όταν βλέπει κανείς την απλότητα και τη δωρικότητα της Θείας Λατρείας όπως αυτή τελείται εδώ, δεν μπορεί να μην συγκλονιστεί, να συγκινηθεί, να θυμηθεί τα περασμένα μεγαλεία για τα οποία, έλεγε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, "και διηγώντας τα μην κλαίς". Να μην κλαις, διότι οι γενναίοι δεν κλαίνε, δεν πρέπει να κλαίνε».


Η ομάδα πόλο της ΑΕΚ μπροστά από την Μεγάλη του Γένους Σχολή (φωτ.: aek.gr)

Η ανδρική ομάδα πόλο της ΑΕΚ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το πρωί της Κυριακής (17/11), πριν από την επίσκεψή τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, περπάτησαν στα σοκάκια του Φαναρίου και τα αρχοντικά Ελλήνων Λόγιων της Πόλης, ενώ επισκέφθηκαν και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια, εκκλησιάστηκαν στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας άκουσαν τον Πατριάρχη να εύχεται στο τμήμα υδατοσφαίρισης της ΑΕΚ υγεία και επιτυχίες.

Ο Παναγιώτατος ανέφερε την αγάπη του για την ΑΕΚ και θύμισε στο παρευρισκόμενο πλήθος ότι «η ΑΕΚ είναι σάρξ εκ της σαρκός της Πόλης», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους παίκτες, το τεχνικό και δοικητικό τιμ. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ΑΕΚ θα είναι πάντα η ομάδα της Πόλης και μια ιδέα παντοτινή η οποία δε πεθαίνει γιατί οι ιδέες δεν αποθνήσκουν». Οι επικεφαλής του τμήματος έδωσαν στον Πατριάρχη σκουφάκι της ομάδας με το Θυρεό του Παναγιώτάτου και αναμνηστικό λάβαρο. Με τη σειρά του, ο Παναγιώτατος έδωσε αναμνηστικό σταυρό στα μέλη της ομάδας.