17 Νοέμβριος 2019, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2019, 09:53

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Λευκορωσία

  • Βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Λευκορωσία
    Λευκορωσίδες περπατούν μπροστά από ένα γιγαντιαίο ταμπλό που υπενθυμίζει ότι σήμερα είναι οι βουλευτικές εκλογές, στο κέντρο του Μινσκ (φωτ.: EPA / SERGEY DOLZHENKO)

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Λευκορωσία για να εκλέξουν τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας, με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να έχει στείλει παρατηρητές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 και θα κλείσουν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο για την εξουσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα 25 χρόνια και θεωρείται ότι θα επανεκλεγεί την επόμενη χρονιά. Ο πρόεδρος έχει τη στήριξη βουλευτών από διάφορα πολιτικά κόμματα. Η γειτονική Ρωσία είναι ο στενότερος σύμμαχος της Λευκορωσίας. Τα σύνορα των δύο χωρών είναι ανοικτά και έχουν ιδιαίτερα στενούς οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς.

Ο ΟΑΣΕ έχει στείλει πάνω από 400 παρατηρητές. Επέκρινε έντονα τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές πριν από τρία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι «αμαυρώθηκαν από μεγάλο αριθμό παρατυπιών και έλλειψη διαφάνειας».