16 Νοέμβριος 2019, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2019, 23:25

Βαρβιτσιώτης: Ο Δ. Αβραμόπουλος προστάτευσε τη χώρα από μια έξοδο από το χώρο Σένγκεν

  • Αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο στην τηλεδιάσκεψη των MED 7
    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Για τους νέους δρόμους που ανοίγονται στην οικονομική διπλωματία της Ελλάδας μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, αλλά και τον προγραμματισμό της ελληνικής κυβέρνησης να ωθήσει την Ελλάδα σε νέες αγορές, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Europe με την Εύα Μπούρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως τόνισε, η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ήταν υψηλού επιπέδου, απόδειξη πως συνοδευόταν από υψηλά ιστάμενα μέλη της κυβέρνησης, του κόμματος καθώς και από επιφανείς, εμβληματικούς Κινέζους επιχειρηματίες. «Η στρατηγική σχέση με την Κίνα αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας και την βάζει σε ένα κάδρο οικονομικών "παικτών"», σημείωσε ο ΑΝΥΠΕΞ. Συμπλήρωσε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εγκατάσταση διαφόρων εταιρειών προερχόμενων από την Κίνα, ώστε να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου και διανομής των προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα δεν κοιτάζει μόνο προς την Κίνα για επενδύσεις, αλλά ότι έχει ανοίξει τις «πόρτες» της και προς τις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και σε άλλες αγορές παγκοσμίως. «Εμείς θέλουμε να έχουμε εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να προστατεύουμε τη χώρα και να αναδεικνύουμε τις πολυσχιδείς σχέσεις που θέλουμε να αναπτύξουμε», ανέφερε.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση του Μεταναστευτικού, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τη σημαντική συμβολή του Δ. Αβραμόπουλου ως επιτρόπου Μετανάστευσης στη διαχείριση του ζητήματος. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος προστάτευσε τη χώρα από μια έξοδο από το χώρο Σένγκεν λόγω της αδυναμίας της στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία πέντε χρόνια και επισήμανε πως ο απερχόμενος επίτροπος έχει αφήσει έτοιμους για τη νέα επίτροπο μια σειρά από «φακέλους» για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτική ασύλου.

Τέλος, αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο κόσμος στις Ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη ψήφισε ζητώντας περισσότερη Ευρώπη. Αυτό πρέπει να κατορθώσει η νέα ΕΕ, με έναν de facto μειωμένο προϋπολογισμό, λόγω της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ», σημείωσε, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως δίνεται μια μάχη στην Ευρώπη για έναν προϋπολογισμό, με αυξημένες συνεισφορές των κρατών μελών, ώστε να χρηματοδοτούνται επαρκώς οι πολιτικές για τις οποίες γίνεται λόγος στην Ευρώπη. Δηλαδή για τη μετανάστευση, το περιβάλλον, καθώς και τη χρηματοδότηση της συνοχής και της κοινής αγροτικής πολιτικής. «Πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας πως αν θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα», δήλωσε.