16 Νοέμβριος 2019, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2019, 21:10

Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛΑΣ για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου

  • Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛΑΣ για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Αστακό» θυμίζει κέντρο της Αθήνας ενόψει του εορτασμού για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία είναι ήδη σε ισχύ, με στόχο την αποφυγή επεισοδίων, ενόψει του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973. Επί ποδός θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ στο γενικό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ συμμετέχουν δύο drones και ένα ελικόπτερο. Για μια ακόμη χρονιά, το βάρος της αστυνόμευσης πέφτει στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι παραταγμένες σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, και ειδικά σε σημεία απ' όπου θα διέλθουν οι καθιερωμένες πορείες. Η Αστυνομία θα έχει εικόνα και από ψηλά μέσω drones και ελικοπτέρου, που θα πετούν στον ουρανό μεταφέροντας πληροφορίες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Επίσης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται έξω από κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν τα πρόσφατα επεισόδια. Για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των 10, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω των εκδηλώσεων για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου είναι σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Ειδικότερα, από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (17/11), κατά τη διάρκεια της πορείας, οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Ακόμη, να υπενθυμίσουμε ότι κλειστοί θα είναι την Κυριακή τρεις σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).