16 Νοέμβριος 2019, 16:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2019, 16:35

Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών

  • Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών
    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον νέο μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί αρχιερείς, υπουργοί, βουλευτές, η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβεις, πρόεδροι και διοικητές Οργανισμών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών φορέων και συλλόγων, κληρικοί και πιστοί. Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Πάρκου, όπου ο δήμαρχος Ευθύμιος Καραΐσκος, οι τοπικές Αρχές, κλήρος και φορείς της πόλης υποδέχθηκαν τον νέο ποιμενάρχη τους.

Στη συνέχεια με πομπή και με συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ναό, όπου ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Φθιώτιδος, καλωσόρισε τον νέο ποιμενάρχη κι αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ως εκπρόσωπος του κλήρου.

Στον επιβατήριο λόγο του, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να είναι λόγος προγραμματικός ούτε λόγος καταστατικός, ούτε προτίθεται να χαράξει οιασδήποτε μορφής γραμμές και στοχεύσεις, ούτε να αναπτύξει θεολογική πραγματεία, τονίζοντας πως «αυτός ο λόγος σήμερα είναι λόγος καρδιάς. Κατάθεση καρδιάς. Δημόσια εξομολόγηση». Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, τους κάλεσε να ανοίξουν την καρδιά τους «γιατί σε αυτήν προσβλέπω, αυτήν επιποθώ, σε αυτήν θέλω να μιλήσω σήμερα. Σε αυτήν άλλωστε πρόκειται να ιερουργώ τον λόγον της αληθείας, το ευαγγέλιον της δικαιοσύνης, το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας».

  • Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Μάκης Αδαμόπουλος.