16 Νοέμβριος 2019, 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2019, 20:23

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης (βίντεο)

  • Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης (βίντεο)
    Σταύρος Καπλανίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το βράδυ ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης που το τελευταίο διάστημα πάλευε με τον καρκίνο.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τρίτη στις 11:00 στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία. Zούσε και εργαζόταν στο Παρίσι έως το 1975 που επέστρεψε στην Eλλάδα. Είχε εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές (Mεγαλέξανδρος του Θόδωρου Aγγελόπουλου, Λούφα και παραλλαγή του Nίκου Περάκη, Fedora του Billy Wilder, Midnight express του Alan Parker κ.ά.). Επίσης συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά, τον Σταύρο Τορνέ, τον Σταύρο Τσιώλη, τον Δήμο Αβδελιώδη και άλλους.

Ταινίες του όπως, Les Amants Terribles (Οι τρομεροί εραστές), O Λούσιας, Tα πουλιά εδώ δεν πετούν…, Σταύρος Tορνές: O φτωχός κυνηγός του νότου διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ντοκιμαντέρ του Play it again Χρήστο για τον Χρήστο Βακαλόπουλο απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο 9ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007. Επίσης, γύρισε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον Λούσια του Νίκου Χουλιαρά το 2009. Τελευταία του ταινία Η Καντίνα, κωμωδία ( 2009).

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ της Eταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Kινηματογραφίας του YΠΠO και του ΔΣ του Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου.