16 Νοέμβριος 2019, 00:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2019, 23:48

Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και τσουνάμι στην Κω

  • Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και τσουνάμι στην Κω
    Άσκηση για σεισμό στην περιοχή Άριας του Δήμου Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών σεισμού και τσουνάμι στην πόλη της Κω, με ονομασία «KOSWAVE19-LM», θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο του έργου «Tsunami Last Mile» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την άσκηση διοργανώνουν ο Δήμος Κω, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center).

Συμμετέχουν ο Δήμος Κω, οι τοπικοί επιχειρησιακοί φορείς πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης, το 3ο Δημοτικό Σχολείο & το 1ο Ιπποκράτειο Λύκειο, ομάδες εθελοντών, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το Κοινό Κέντρο Ερευνών και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση στοχεύει στη δοκιμασία του καινοτόμου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης που έχει εγκατασταθεί στην πόλη της Κω, τη δυνατότητα ενσωμάτωσής του στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Δήμου, καθώς και τη διασύνδεσή του με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών δράσεων της άσκησης, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου μία ώρα, θα ενεργοποιηθούν οι πινακίδες έγκαιρης προειδοποίησης που είναι εγκατεστημένες στο λιμάνι και θα ηχήσει σειρήνα μεγάλης εμβέλειας. Επίσης, θα κλείσουν οι δρόμοι που θα χρησιμοποιηθούν ως διαδρομές διαφυγής των μαθητών του 3ου Δημοτικού και του 1ου Ιπποκρατείου Λυκείου και προσέγγισής τους στα σημεία συγκέντρωσης που έχουν οριστεί (Πάρκο Χρωμάτων οδού Αμερικής και Πλατεία Ανταγόρα, αντίστοιχα) κατά τη διάρκεια αφιξοαναχώρησης των μαθητών για λόγους ασφάλειας.