15 Νοέμβριος 2019, 09:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2019, 09:21

Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα στη Χιλή – Συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

  • Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα στη Χιλή – Συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
    Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι πλέον καθημερινές στη Χιλή (φωτ.: EPA / ALBERTO VALDES)

Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει τον Απρίλιο του 2020 στη Χιλή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χιλιανής Γερουσίας Χάιμε Κιντάνα. Η αναθεώρηση του Συντάγματος που κατά το μεγαλύτερο τμήμα του αποτελεί κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), είναι ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών στη χώρα, όπου έχει ξεσπάσει σοβαρή κοινωνική κρίση εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν πολλές ώρες στο Κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν «Συμφωνία για την κοινωνική ειρήνη και το νέο Σύνταγμα».

Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου οι πολίτες να δώσουν απάντηση σε δύο ερωτήσεις:

  1. εάν πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ή όχι
  2. ποια η μέθοδος της αναθεώρησης.

Στο μεταξύ οι πορείες που έγιναν, χθες, στο Σαντιάγο ήταν ειρηνικές, ωστόσο στη Βαλπαραΐσο μια ομάδα διαδηλωτών οπλισμένων με καδρόνια και πέτρες ενεπλάκη σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.


Διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους για την επέτειο από τον ένα χρόνο από το θάνατο του Καμίλο Κατριγιάνκα, από αστυνομικά πυρά στο Σαντιάγο (φωτ.: EPA / ORLANDO BARRIA)

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό –αυτή ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ο κόσμος για τις κοινωνικές ανισότητες– προχώρησε σε ανασχηματισμό και εξήγγειλε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης και η αύξηση των φόρων για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα και τις μεγαλύτερες περιουσίες. Όμως τα μέτρα αυτά δεν έφεραν αποκλιμάκωση και εντέλει ο πρόεδρος αποδέχθηκε το αίτημα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.