14 Νοέμβριος 2019, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2019, 22:30

Σεμινάρια αστρονομίας για ενήλικες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

  • Σεμινάρια αστρονομίας για ενήλικες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
    Πολίτες παρατηρούν τον έναστρο ουρανό στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φώτης Πλέγας)

Σεμινάρια Αστρονομίας για ενήλικες θα διοργανώσει για μια ακόμη χρονιά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από 1 Δεκεμβρίου έως και τις 22 Δεκεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια Αστρονομίας για ενήλικες από το προσωπικό του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτικούς και αστρονόμους, Η συνολική διάρκεια του κάθε σεμιναρίου θα είναι τέσσερις Κυριακές των τεσσάρων εκπαιδευτικών ωρών (σύνολο 16 ώρες), συν μία 4ωρη νυχτερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης. Για το γκρουπ των ενηλίκων θα υπάρξει νυχτερινή βιωματική δραστηριότητα σε εκπαιδευτική εκδρομή με λεωφορεία στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας.

Τα σεμινάρια Αστρονομίας ενηλίκων έχουν εισαγωγικό προς την αστρονομία χαρακτήρα και απευθύνονται σε απόφοιτους Λυκείου. Μετά το πέρας των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσημη βεβαίωση παρακολούθησης.

Η θεματολογία των σεμιναρίων θα καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία γενικής αστρονομίας-αστροφυσικής, ουρανογραφίας (αστερισμοί-ουράνια σφαίρα), παρατήρηση και χειρισμό τηλεσκοπίων, χειρισμό πλανηταριακών προγραμμάτων, πειράματα, εισαγωγή στην πλανητική απεικόνιση κτλ.

Το εξειδικευμένο προσωπικό που επιμελήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό και θα υποστηρίξει με ομιλίες και πειράματα τους κύκλους σεμιναρίων αποτελείται από τους: δρ Σπύρο Βασιλάκο (διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και διευθυντής Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών), δρ Βαγγέλη Κολοκοτρώνη (αστρονόμος), δρ Λάζαρο Κουτουλίδη (αστροφυσικός), Νίκο Ματσόπουλο (αστρονόμος, MSc Επικοινωνία της Επιστήμης), Τίνα Νάντσου (επιστημονικός συνεργάτης τμήματος φυσικής ΕΚΠΑ, φυσικός, εκπαιδευτικός), Άρη Μυλωνά (Διάχυση Αστρονομίας, συντονιστής δράσης).

Ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων Αστρονομίας
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης στις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες:

Για Ενήλικες

  • Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, 10:00-14:00
  • Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, 10:00-14:00
  • Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, 10:00-14:00
  • Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, 10:00-14:00.

Οι βραδινές δραστηριότητες στο τηλεσκόπιο Newall στην Πεντέλη θα πραγματοποιηθούν μέσα στην χρονική περίοδο του εκάστοτε σεμιναρίου και όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Επίσης, η βιωματική δραστηριότητα για τους ενήλικες: επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία και παρατήρηση με τηλεσκόπια από σκοτεινό ουρανό θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2020.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος / εγγραφές
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα με τα στοιχεία τους που θα βρουν στον ιστότοπο του ΕΑΑ και να τα στείλουν το συντομότερο στο astroschool@noa.gr. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 110 ευρώ ανά άτομο και θα καταβληθεί εφάπαξ την πρώτη Κυριακή του εκάστοτε γκρουπ. Θα τηρηθεί χρονική σειρά παραλαβής των e-mails όπου θα καθοριστεί και η τελική εγγραφή μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων.