14 Νοέμβριος 2019, 15:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2019, 14:26

Θα απελαθεί στις ΗΠΑ ο φερόμενος τζιχαντιστής που έχει εγκλωβιστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα

  • Θα απελαθεί στις ΗΠΑ ο φερόμενος τζιχαντιστής που έχει εγκλωβιστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ / STR)

Ο Αμερικανός, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και είναι εγκλωβισμένος εδώ και μέρες στη νεκρή ζώνη στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας στον Έβρο, θα απελαθεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που γνωστοποιεί σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών. «Οι απαραίτητες διαδικασίες για την απέλαση στην Αμερική του τρομοκράτη μαχητή έχουν αρχίσει, αφού η αμερικανική πλευρά δεσμεύθηκε να τον δεχθεί στην χώρα και να του χορηγήσει ταξιδιωτικό έγγραφο», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Αμερικανός, ιορδανικής καταγωγής, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οδηγήθηκε τη Δευτέρα σε συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο με την Ελλάδα για να απελαθεί. Ομως, η Ελληνική Αστυνομία τού απαγόρευσε την είσοδο στο ελληνικό έδαφος και ο άνθρωπος βρέθηκε αποκλεισμένος στη νεκρή ζώνη. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι Τούρκοι χωροφύλακες του δίνουν τροφή και νερό και, όταν πέφτει η νύχτα, του επιτρέπουν να κοιμηθεί στο εσωτερικό οχήματος, για να τον στείλουν τα ξημερώματα προς την πλευρά των ελληνικών συνόρων.

Πριν από λίγα 24ωρα, η Τουρκία, που δηλώνει ότι κρατεί στο έδαφός της περί τους 1.500 ύποπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, άρχισε τις απελάσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, η Άγκυρα υπολογίζει σε πρώτη φάση να απελάσει 959 άτομα, ανάμεσά τους περί τους 600 Ιρακινούς και Σύρους, αλλά επίσης περί τους 30 πολίτες ευρωπαϊκών χωρών.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters.