14 Νοέμβριος 2019, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2019, 12:48

Μπλόκο από Αμερικανό γερουσιαστή στο ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Μπλόκο από Αμερικανό γερουσιαστή στο ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Ο γερουσιαστής Λίνστεϊ Γκράχαμ (φωτ. αρχείου: ΕPA / Michael Reynolds)

O Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μπλόκαρε το ψήφισμα του Κογκρέσου με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων, λίγο μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες, στον Λευκό Οίκο. Ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου αντιτάσσεται στο ψήφισμα H.Res.296, υποστηρίζοντας ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει να «χρυσώνουν την ιστορία ή να προσπαθούν να την ξαναγράψουν». Πάντως, το γραφείο του Γκάχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όταν δέχθηκε σχετικό αίτημα από το Fox News.

«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία με τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν να έρθουν κοντά και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», είπε ο Γκράχαμ στη Γερουσία. Με βάση τους κανονισμούς της Γερουσίας, ένας μόνο γερουσιαστής μπορεί να μπλοκάρει ψήφισμα στο Σώμα.

Αντίθετα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, στην εισήγησή του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Hill, ζήτησε τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του για να περάσει το ψήφισμα από τη Γερουσία, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να αντικατοπτρίζει «έναν έντιμο απολογισμό των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εθνοκαθάρσεων και γενοκτονιών. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας» επισήμανε ο Μενέντεζ.

Το ψήφισμα H.Res.296 για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων πέρασε τον προηγούμενο μήνα με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφους υπέρ και 11 κατά) από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων. Γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία αρνείται τον όρο «γενοκτονία» και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για θύματα πολέμου. Οι πολέμιοι του πρόσφατου ψηφίσματος θεωρούν ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και οι ΗΠΑ θα ρισκάρουν να χάσουν έναν καθοριστικό σύμμαχο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

  • Με πληροφορίες από foxnews.com.