14 Νοέμβριος 2019, 13:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2019, 12:50

Πρώτο βραβείο ποίησης απέσπασε η «Πόντια μάνα» της Νίνας Αλέξη

  • Πρώτο βραβείο ποίησης απέσπασε η «Πόντια μάνα» της Νίνας Αλέξη
    Η ποιήτρια Νίνα Αλέξη (φωτ.:orthodoxianewsagency.gr)

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής βραβείων του 19ου Διαγωνισμού Ποίησης του περιοδικού λόγου, τέχνης και πολιτισμού Κελαινώ του Λογοτεχνικού Ομίλου «Ζαλώνη - 'Ξάστερον».

Το α΄ βραβείο ποίησης στην ποντιακή διάλεκτο απονεμήθηκε στη συγγραφέα, ποιήτρια και καθηγήτρια θεατρικής αγωγής Νίνα Αλέξη για το ποίημά της «Πόντια μάνα».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η ποιήτρια στον σύντομο χαιρετισμό της έθιξε το ζήτημα της Γενοκτονίας και παρέθεσε νεότερα στοιχεία για την ποντιακή διάλεκτο στη σημερινή Τουρκία:

«Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε στην Τουρκία ένα λεξικό τουρκικής-ποντιακής που περιέχει τα ποντιακά που μιλούν σήμερα οι μουσουλμάνοι Πόντιοι. Ένας εκ των συγγραφέων του λεξικού είπε ότι τα τουρκικά τα έμαθε στο Δημοτικό πριν από 40 χρόνια, διότι στο σπίτι του μιλούσαν μόνο την ποντιακή διάλεκτο. Ίσως κάποτε να δούμε στον Πόντο τους Τούρκους πολίτες, ποντιακής καταγωγής, να χρησιμοποιούν ελεύθερα τη γλώσσα τους. Είναι πάντως θετικό ότι ο τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε θερμά το λεξικό αυτό, σε αντίθεση με ανάλογες εργασίες του παρελθόντος. [...]

»Το ποίημά μου "Πόντια μάνα" απηχεί όχι μόνο τις οικογενειακές διηγήσεις αλλά πάνω απ’ όλα την ηρωική θυσία της μάνας, σε όλες τις εποχές βεβαίως, αλλά ιδιαιτέρως κατά την τελευταία περίοδο της Γενοκτονίας των Ποντίων (1919-1922, που συνδέεται με τη Μικρασιατική Καταστροφή, την έξοδο των Ποντίων προς την Ελλάδα, την Κριμαία και σε όλο τον κόσμο). Η Πόντια μάνα ας βρει τη θέση που της αρμόζει στο πάνθεον της ιστορίας, δίπλα στις άλλες μάνες των ηρωικώς αγωνιζόμενων Ελλήνων, αλλά και όλων των ανθρώπων που θυσιάζονται για το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

  • Με πληροφορίες από το orthodoxianewsagency.gr