13 Νοέμβριος 2019, 18:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2019, 18:12

Δημοσίευμα για τουρκικό σχέδιο επιστροφής των «8» – Τι λένε κύκλοι ΥΠΕΞ και Νίκος Κοτζιάς

  • Δημοσίευμα για τουρκικό σχέδιο επιστροφής των «8» – Τι λένε κύκλοι ΥΠΕΞ και Νίκος Κοτζιάς
    Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των Τούρκων στρατιωτικών στον εισαγγελέα, στην Αλεξανδρούπολη, το καλοκαίρι του 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Αλεξούδης)

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα δημοσίευμα του Nordic Monitor, το οποίο εμφανίζει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να έχει συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μεταφορά των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, το καλοκαίρι του 2016. Όπως αναφέρεται, είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο με την ονομασία «Harekat Yildirim» («Επιχείρηση Αστραπή»), το οποίο τελικά δεν προχώρησε, μετά τα όσα επικαλέστηκαν οι Τούρκοι αξιωματικοί στις αιτήσεις τους για άσυλο.

«H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Σχετικά με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το οποίο επικαλούμενο απόρρητα έγραφα μιλά για στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου 2016, με στόχο την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του ελικοπτέρου με το οποίο είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, και ότι «οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς», οι κύκλοι του υπουργού Ν. Δένδια σημειώνουν: «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται». Επίσης, διαμηνύουν πως γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; Πού το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό», έγραψε στην ανάρτησή του στο Twitter, o Ν. Κοτζιάς, ενώ κάνει retweet αναρτήσεις που κάνουν λόγο για «τούρκικες μυστικές υπηρεσίες» πίσω από το δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Εξάλλου, σε νεότερη ανάρτησή του αναφέρεται σε δηλώσεις κύκλων του Νίκου Δένδια, σημειώνοντας ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται». Τονίζει ακόμη: «Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας».