12 Νοέμβριος 2019, 15:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2019, 15:13

Η Κίνα στηρίζει την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (φωτο)

  • Η Κίνα στηρίζει την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (φωτο)
    Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος με τις συζύγους τους (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στον συγκλονιστικό χώρο της Ακρόπολης και του Μουσείου της Ακρόπολης επισφράγισε το εποικοδομητικό, σύμφωνα με τον ίδιον, διήμερο ταξίδι του στην Ελλάδα. Με εμφανές το ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά ευρήματα και αγάλματα, ο Κινέζος πρόεδρος ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τις συζύγους τους, υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας. Άμεση ήταν η αντίδρασή του όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος του ζήτησε την υποστήριξή του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «Η θέση των Γλυπτών είναι εδώ και όχι στο βρετανικό μουσείο. Τα κρατάνε παράνομα. Ζητάμε την υποστήριξή σας» είπε.

«Όχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε και την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.


Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνοδευόμενος από τον Προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

«Σας προσφέρουμε ένα κομμάτι από την ψυχή μας και μας αφήνετε ένα κομμάτι από την καρδιά σας», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αποχαιρετώντας το προεδρικό ζεύγος της Κίνας, αμέσως μετά την ξενάγησή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Ο Κινέζος πρόεδρος κοιτάει με μεγάλο ενδιαφέρον τα εκθέματα στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Νωρίτερα ο Κινέζος πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης», είπε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο πρόεδρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου ΣΥΡΙΖΑ /STELIOS MISINAS)

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ για επίσκεψη στην Κίνα και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε, σε δύσκολες στιγμές, να οικοδομήσει με την Κίνα μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει και συνέχεια. «Είστε παλαιός φίλος της Κίνας, κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, πάνω στη βάση που είχαμε, προωθήσατε σημαντικά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας», σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ.