12 Νοέμβριος 2019, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2019, 12:57

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για τη Συρία

  • Κλιμακώνει ο Ερντογάν στη Συρία μετά το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών
    (Φωτ.: EPA / STR)

Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τη συμφωνία που σύναψαν με την Τουρκία για τους Κούρδους της YPG, στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, λίγο πριν φύγει από την Άγκυρα για την Ουάσινγκτον. Μάλιστα όπως είπε, θα δείξει σχετικά έγγραφα στον Αμερικανό πρόεδρος που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του.

«Θα του πω, με έγγραφα για να το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε (για τη Συρία) δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», είπε.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να πούμε ότι οι ομάδες των τρομοκρατών έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή. Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 17 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Άγκυρα, προβλέπει την απομάκρυνση της YPG από την τουρκική μεθόριο και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 32 χιλιομέτρων σε βάθος, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Βάσει μια ξεχωριστής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία στις 22 Οκτωβρίου η Μόσχα δεσμεύθηκε να απομακρύνει την YPG από άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας σε συνεργασία με τον συριακό στρατό και να ξεκινήσει κοινές περιπολίες με τον τουρκικό στρατό στο συριακό έδαφος.