11 Νοέμβριος 2019, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2019, 15:49

Φυλάκιση έως 2 χρόνια για βλασφημία στον νέο Ποινικό Κώδικα

  • Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Βελτιώσεις και ονομαστική ψηφοφορία την Τρίτη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Αυστηροποίηση των ποινών για την παιδεραστία, τη διακίνηση μεταναστών και επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας των θείων επιφέρουν τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Τσιάρας:

  • Επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
  • Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρησης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10-15 έτηη ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10-15 χρόνια.
  • Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος πρόβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.
  • Αναφορικά με την κλοπή απαλείφεται από το συζητούμενο σχέδιο νόμου η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.
  • Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Β.