11 Νοέμβριος 2019, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2019, 11:26

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα: Οι 16 συμφωνίες της Ελλάδας με την Κίνα

 • Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα: Οι 16 συμφωνίες της Ελλάδας με την Κίνα
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Συνολικά 16 συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO και ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι οι εξής:

 1. Συνθήκη για την έκδοση καταζητούμενων. Προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία στον ποινικό τομέα και έχει στόχο την καταστολή του εγκλήματος.
 2. Κατάλογος βασικών έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022. Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια, η υπογραφή των οποίων αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους, επενδυτική ή άλλου είδους, σε αυτά.
 3. Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
 4. Πρωτόκολλο μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή του κρόκου Κοζάνης.
 5. Πρωτόκολλο για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα, μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.
 6. Μνημόνιο Συνεργασίας σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας.
 7. Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες. Σκοπός είναι η ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των ΑμεΑ των δύο χωρών.
 8. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των αεροπορικών Αρχών. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη περί πολλαπλού διορισμού αεροπορικών εταιρειών, καθώς και τον νέο Πίνακα Διαδρομών με όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων τσάρτερ και μίσθωσης αεροσκαφών.
 9. Συμφωνία για την ίδρυση Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
 10. Συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για την ίδρυση παραρτήματος στο ελληνικό ίδρυμα.
 11. Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του master plan της COSCO στον Πειραιά. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνεται επισήμως η βούληση των δύο πλευρών να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για το επενδυτικό πρόγραμμα.
 12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα.
 13. Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας στην Αθήνα.
 14. Συμφωνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.
 15. Συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη.
 16. Δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά. Αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China.