11 Νοέμβριος 2019, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2019, 22:22

Οι «Γεύσεις Ποντίων» είχαν την τιμητική τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (βίντεο)

  • Οι «Γεύσεις Ποντίων» είχαν την τιμητική τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (βίντεο)
    (Φωτ.: Ποντιακά Σωματεία Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος»)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και τα Ποντιακά Σωματεία Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» συνδιοργάνωσαν χθες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, εκδήλωση με θέμα «Γεύσεις Ποντίων» παρουσία πολλών θεατών.

Ποντιακοί χοροί, τραγούδια από την αλησμόνητη πατρίδα, λαχταριστά εδέσματα και φυσικά ομιλίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ο σεφ Γιάννης Γιαννίτσας μίλησε για την «Ποντιακή κουζίνα στην παγκόσμια γαστρονομία», και μαζί με την παραγωγό παραδοσιακών προϊόντων Ελένη Βασιλειάδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η αξία της ποντιακής διατροφής», μαγείρεψαν για το κοινό παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα με γεύσεις ποντιακής κουζίνας. Ο κοινωνιολόγος Θόδωρος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε επίσης στην «Κοινωνιολογική και ερμηνευτική προσέγγιση των ποντιακών συμποσίων (μουχαπέτια)».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση ποντιακών χορών από τα Ποντιακά Σωματεία Κοζάνης. Συγκινητική ήταν και η παρουσία της παραδοσιακής χορωδίας με χοράρχη τον Στάθη Παρχαρίδη, η οποία ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στον Πόντου συνοδεία ζωντανής μουσικής με τους: Κώστα Παρχαρίδη, Στέφανο Σεβίλογλου, Ανέστη Αμοιρίδη, Σοφία Τρικελίδου και Κώστα Σαββίδη.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ10
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2019