10 Νοέμβριος 2019, 23:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2019, 07:59

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

  • Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ
    Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τη σύζυγό του κατεβαίνουν από το αεροπλάνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Λίγα λεπτά μετά τις 19:30 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε στη χώρα μας τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Τον Κινέζο πρόεδρο υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς.

Ο πρόεδρος της Κίνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από σήμερα έως τις 12 Νοεμβρίου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η επίσημη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, οι οποίες από το 2006 έχουν λάβει τον χαρακτήρα Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Στο επίκεντρο της επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί και η κομβικής σημασίας επένδυση της Cosco στον Πειραιά, την οποία θα επισκεφθεί ο Kινέζος πρόεδρος μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας.


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται το πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ
στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το πρωί της Δευτέρας, στις 09:50, ο Κινέζος πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, στις 11:10, ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσει τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Στις 12:40, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Αργότερα, στις 16:30, οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει (στις 19:00) προς τιμήν του ο Προκόπης Παυλόπουλος, στο οποίο θα παραστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον ΠτΔ, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Συνάντηση με Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Η επαφή των δύο πολιτικών ανδρών θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 10:00 πμ.