10 Νοέμβριος 2019, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2019, 18:05

Αποκαλυπτήρια προτομής του Κερκυραίου ήρωα Ελευθέριου Χανδρινού

  • Αποκαλυπτήρια προτομής του Κερκυραίου ήρωα Ελευθέριου Χανδρινού
    Ο αρχηγός ΓΕΝ Νικόλαος Τσούνης αποδίδει τιμές μπροστά στην προτομή του Ελευθέριου Χανδρινού (φωτ.: Πολεμικό Ναυτικό)

Χθες (9/11) πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, στην πλατεία σιντριβανιού της Σπηλιάς, στο παλιό λιμάνι, η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα, αντιναυάρχου ε.α. Ελευθέριου Χανδρινού, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη. Στην τελετή παρέστησαν μέλη του Κοινοβουλίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, των θρησκευτικών Αρχών και άλλοι προσκεκλημένοι.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Ελευθέριος Χανδρινός τιμήθηκε για την ηρωική δράση του, ως κυβερνήτης του αρματαγωγού «Λέσβος», έναντι της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Ο Ελευθέριος Χανδρινός, που γεννήθηκε στο προάστιο Μαντούκι της Κέρκυρας, ως κυβερνήτης του αρματαγωγού «Λέσβος» πήρε την πρωτοβουλία μετά από πρόταση της εθνικής φρουράς της Κύπρου και βομβάρδισε τον ισχυρό τουρκικό θύλακα της Πάφου, αναγκάζοντας τις εχθρικές δυνάμεις να παραδοθούν. Παράλληλα, αντί να επιστρέψει προς την Ελλάδα, κατευθύνθηκε προς την Αίγυπτο. Η κίνησή του αυτή δημιούργησε τρομερή σύγχυση στις τουρκικές δυνάμεις, ώστε η τουρκική αεροπορία βύθισε από σφάλμα της το αντιτορπιλικό «Κοτζάτεπε», αχρήστευσε ένα άλλο και έθεσε ένα τρίτο εκτός μάχης. Οι απώλειες του τουρκικού στόλου και η παράδοση των Τούρκων της Πάφου, στέρησαν από τις δυνάμεις εισβολής τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους κατά την πρώτη επιχείρηση κατάληψης της νήσου.

Το 1986 ο Χανδρινός έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στη βόρεια Ελλάδα και τραυματίστηκε σοβαρά. Πέθανε οκτώ χρόνια μετά.