10 Νοέμβριος 2019, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2019, 13:51

37ος Μαραθώνιος: Δύο Κενυάτες και ένας Έλληνας τερμάτισαν πρώτοι (βίντεο)

  • 37ος Μαραθώνιος: Δύο Κενυάτες και ένας Έλληνας τερμάτισαν πρώτοι (βίντεο)
    Ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος τερματίζει στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Δεκάδες χιλιάδες δρομείς συμμετείχαν στον φετινό 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στον οποίο τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν δύο Κενυάτες και ένας Έλληνας. Πρώτος τερμάτισε ο Τζον Κιπκορί Κόμεν με χρόνο 2:16:34. Ο 42χρονος Κενυάτης δρομέας έφτασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο έχοντας προσπεράσει τον συμπατριώτη του Φελισιέν Μουχιτίρα μόλις 600 μέτρα πριν από τον τερματισμό. Ο χρόνος τερματισμού του Φελισιέν Μουχιτίρα είναι 2:16.43.

Στην τρίτη θέση ο Κώστας Γκελαούζος με χρόνο 2:19:02 που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση Έλληνα αθλητή στην αυθεντική διαδρομή. Ταυτόχρονα κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο στον Πανελλήνιο Μαραθώνιο, με δεύτερο τον Παναγιώτη Καραϊσκο.

Στον 37ο Μαραθώνιο της Αθήνας συνεχίστηκε η κενυατική κυριαρχία των τελευταίων χρόνων που ξεκίνησε το 2001, με εξαίρεση το 2003 και το 2011 που κέρδισαν δρομείς από την Τανζανία και το Μαρόκο, αντίστοιχα, καθώς και το 2015 που πρώτος ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης, ωστόσο εκείνη τη χρονιά δεν είχαν κληθεί από τον ΣΕΓΑΣ επίλεκτοι ξένοι αθλητές.

Στον διεθνή Μαραθώνιο των γυναικών πρώτη τερμάτισε η Ελευθερία Πετρουλάκη με 2:45:50, επίδοση που είναι η καλύτερή της στην αυθεντική διαδρομή και παράλληλα αναδείχθηκε πανελληνιονίκης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Κατερίνα Ασημακοπούλου και στην τρίτη η Παναγιώτα Τραγάκη. Στο Μαραθώνιο γυναικών ο ΣΕΓΑΣ δεν είχε προσκαλέσει ελίτ αθλήτριες από το εξωτερικό.

Ο αγώνας ξεκίνησε από τον Μαραθώνα στις 9:00, ενώ νωρίτερα δόθηκε η εκκίνηση για την κούρσα των 5 χιλιομέτρων. Οι δρομείς έκαναν πολλά από τα χιλιόμετρα υπό βροχή.

Από τον 37ο Μαραθώνιο και για τα επόμενα οκτώ χρόνια το μετάλλιο στη μία μεριά θα έχει το Καλλιμάρμαρο και στην άλλη γεγονότα-ορόσημα από τη γέννηση, την εξέλιξη και σπουδαίες στιγμές του Μαραθωνίου. Το νέο μετάλλιο υπογράφουν οι εικαστικοί Κώστας Βαρώτσος, Αλέκος Φασιανός και Γιάννης Ψυχοπαίδης.