10 Νοέμβριος 2019, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2019, 12:52

Ο Ιερώνυμος μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Επιφάνιο

  • Ο Ιερώνυμος μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Επιφάνιο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Το όνομα του Μητροπολίτη Επιφανίου Κιέβου ακούστηκε για πρώτη φορά στον καθεδρικό ναό της Αθήνας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος μνημόνευσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της σημερινής αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Με αυτόν τον τρόπο επισφραγίστηκε και τυπικά η αναγνώριση της νέας Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία είναι η πρώτη που προχώρησε σε αυτή την κίνηση απ’ όλα τα Πατριαρχεία και τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Ακολούθησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στις 8 Νοεμβρίου.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή, και έτσι στις 3 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Ιερώνυμο. Το όνομά του δεν αναφέρθηκε ούτε όταν η εκκλησιαστική χορωδία ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους τους αρχιεπισκόπους.

Η μη αναφορά του Ιερώνυμου κατά την πατριαρχική λειτουργία σημαίνει παύση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Εκκλησία της Ουκρανίας πήρε τον τόμο της αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ιανουάριο του 2019. Δεν αναγνωρίζεται ούτε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.