10 Νοέμβριος 2019, 00:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2019, 00:03

Πτώση του Τείχους του Βερολίνου: Η ελληνική κρίση και η Άνγκελα Μέρκελ

  • Πτώση του Τείχους του Βερολίνου: Η ελληνική κρίση και η Άνγκελα Μέρκελ
    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρετάει το πλήθος, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της Γιοακίμ Σάουερ (φωτ.: EPA /Clemens Bilan)

Την περίπτωση της ελληνικής κρίσης και τον τρόπο, με τον οποίο τη διαχειρίστηκε, φέρνει ως παράδειγμα του συγκρατημένου στυλ διακυβέρνησής της, το οποίο επηρεάστηκε από τη ζωή της στην Ανατολική Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung με αφορμή τη χθεσινή 30ή επέτειο από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.  

«Πρέπει να έχω καταλάβει τα πράγματα, πριν αποφασίσω. Προσπαθούσα πάντα, όσο είναι δυνατό, να μην χρειαστεί να ανατρέψω πλήρως πολλές πολιτικές αποφάσεις μου» δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ και αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση της Ελλάδας, όπου, όπως λέει, δεν γνώριζε από την πρώτη μέρα τι να κάνει, ενώ όλοι της ασκούσαν πίεση να δράσει άμεσα.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις είμαι υποχρεωμένη μεν να ξανασκεφτώ τα θέματα λίγο πιο γρήγορα, αλλά πριν βεβαιωθώ ότι μια απόφαση θα μπορεί να σταθεί και μετά από τρεις μέρες, δεν την εκστομίζω», προσθέτει και εξηγεί ότι επί 35 χρόνια, στη ΓΛΔ, η ίδια είχε μάθει η επίσημη γνώμη να είναι διαφορετική από τη δική της. «Την άποψή μου την είχα μόνον εγώ ή πολύ λίγοι άνθρωποι μαζί με εμένα. Και γι' αυτό δεν με συγκλονίζει, όταν οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά» αναφέρει.