6 Απρίλιος 2014, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:23

Ο θησαυρός της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου, στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Στη βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου ο Δημήτρης Μάρδας

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον θησαυρό της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου.  

Ύψιστη η τιμή για τη Νάουσα και τον Ποντιακό Ελληνισμό, η συμμετοχή, δια του προέδρου της κ. Φώτη Φανιάδη και του πρώην προέδρου της κ. Θεόφιλου Τεληγιαννίδη, της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας στις εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία,  που διοργανώνει ο σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών. Η πρόσκληση, αλλά και η παρουσίαση του θησαυρού της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης στα μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου είναι η πραγματική και φωτεινή πλευρά του φεγγαρίου, αυτής της ολόφωτης προσπάθειας στέγασης των εκθεμάτων της βιβλιοθήκης, αλλά και των πολύτιμων εκκλησιαστικών κειμηλίων που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη, στην δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας.

Η σκοτεινή πλευρά είναι η μιζέρια και ο στείρος τοπικός πολιτικαντισμός που απαξιώνει την παγκόσμια διάσταση των 972 σπάνιων τόμων της βιβλιοθήκης, στο όνομα της όποιας καταμέτρησης πενήντα, άντε εκατό ψήφων, στις επικείμενες εκλογές. Μπράβο στον Φανιάδη, τον Τεληγιαννίδη και τα άλλα παιδιά της Λέσχης που αγωνίζονται καθημερινά για αυτό τον σκοπό.

Θόδωρος Ελευθεριάδης

Υ.Γ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή 6 Απριλίου, στις 11 το πρωί, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενώ στις 7 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με την επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου και συνέντευξη τύπου, στις 3 το μεσημέρι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης οι κ.κ Φανιάδης και Τεληγιαννίδης θα συμμετάσχουν  στις εκδηλώσεις, στην ημερίδα που θα γίνει στις 7 Απριλίου 2014 στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας την ιστορική Συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως  του Πόντου που φυλάσσει η Εύξεινος  Λέσχη Ποντίων Νάουσας,   στην Ηρωική πόλη της Νάουσας. Η αποστολή θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και επικεφαλής επιτροπών. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών», και  την αρωγή του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού Κράτους κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη.

Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι:

•Του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού.

•Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης.

•Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

•Της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας.

•Συλλόγων Ποντίων χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

•Του Συλλόγου Ποντίων Νοτίου Αφρικής.

•Ποντιακής Νεολαίας Ρωσίας, Ελλάδος Γερμανίας και Κύπρου.

•Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας

•Εύξεινος  Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών .

Ο κ. Φανιάδης θα δώσει στους επισήμους, εκ μέρους της Ευξείνου Λέσχης, αντίγραφο του βιβλίου της ιστορίας της Νάουσας και τον Πρόσωπο της Μπούλας.

Πηγή: laos-epea.gr