10 Νοέμβριος 2019, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2019, 11:27

Εκλογές σήμερα στην Ισπανία με 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

  • Εκλογές σήμερα στην Ισπανία με 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα
    Oι πολιτικοί αρχηγοί πριν από το debate ενόψει των εκλογών στην Ισπανία (φωτ.: EPA / Juan Carlos Hidalgo)

Αναταραχή στην Καταλονία, εκταφή του Φράνκο, άνοδος της άκρας δεξιάς , κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο και πολιτική αστάθεια είναι οι πέντε παράγοντες που καθορίζουν τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Ισπανία, τις τέταρτες σε τέσσερα χρόνια.

Καταλονία
Έπειτα από ειρηνικές κινητοποιήσεις των Καταλανών αυτονομιστών επί σειρά ετών σημείο καμπής υπήρξε η καταδίκη με βαριές ποινές φυλάκισης των εννέα ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία το 2017.

Το ζήτημα έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τη Δεξιά να πιέζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Σοσιαλιστικού Κόμματος να αναστείλει το καθεστώς ευρείας αυτονομίας της Καταλονίας, ή να αποπέμψει τον αυτονομιστή πρόεδρο. Ο Πέδρο Σάντσεθ αρνήθηκε να λάβει τέτοια μέτρα, αλλά δεν κατέβασε τους τόνους κατά των αυτονομιστών.

Άνοδος του Vox
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κρίση στην Καταλονία ωφέλησε μία πολιτική παράταξη, το κόμμα Vox της άκρας δεξιάς. Αυτή η υπερεθνικιστική παράταξη με την αντιμεταναστευτική ατζέντα έφερε και πάλι την ακροδεξιά στο προσκήνιο από το παρασκήνιο όπου βρέθηκε μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975.


Ο ηγέτης του Vox Σαντιάγκο Αμπασκάλ (φωτ.: EPA / Alberto Morante)

Τον Απρίλιο το Vox έκανε θριαμβευτική είσοδο στο κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας 24 από τις 350 έδρες. Και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ακόμη καλύτερη επίδοση στις σημερινές εκλογές, καθώς αναμένεται να αναδειχθεί σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα έχει ήδη επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες - Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) να κυβερνούν τις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Μαδρίτης και της Μούρθια, καθώς και το δήμο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Φράνκο
Αφού καθυστέρησε επί έναν χρόνο εξαιτίας των δικαστικών προσφυγών των απογόνων του, η εκταφή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μαυσωλείο της Caille de los Caidos και η μεταφορά σε οικογενειακό τάφο πραγματοποιήθηκε τελικά πριν από τρεις εβδομάδες.

Το Βατικανό δίνει άδεια για την εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο
Ο τάφος του Φρανθίσκο Φράνκο στην Κοιλάδα των Πεσόντων (φωτ.: EPA / Borja Mendez)

Ο Πέδρο Σάντσεθ, που κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους του για προεκλογική κίνηση, τόνισε τον ιστορικό χαρακτήρα της μεταφοράς των λειψάνων του Φράνκο που κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι το 1975, ελπίζοντας, σύμφωνα με τους παρατηρητές, να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. «Ωστόσο, δεν θα έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει η κυβέρνηση», επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας Φερνάνδο Βαγεσπίν.

Κατακερματισμός
Το ισπανικό κοινοβούλιο είναι κατακερματισμένο από τότε που κατέρρευσε ο δικομματισμός (Λαϊκό Κόμμα, PP, Σοσιαλιστικό Κόμμα, PSOE) το 2015 με την εμφάνιση των Ciudadanos και του Podemos, και αργότερα του Vox.

Και ο κατακερματισμός θα ενισχυθεί την Κυριακή με την υποψηφιότητα του Mas Pais, παράταξης του ιδρύθηκε από τον Ινίγο Ερεχόν, πρώην δεύτερο στην ιεραρχία του Podemos, καθώς και του ακροαριστερού αυτονομιστικού κόμματος της Καταλονίας CUP.


(Φωτ.: EPA / Susanna Saez)

Αστάθεια
Η Δευτέρα, πάντως, το πιο πιθανό είναι να βρει την Ισπανία και πάλι σε πολιτική αστάθεια. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Πέδρο Σάντσεθ νικητή των εκλογών, αλλά, όπως και τον Απρίλιο, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές ούτε η συνεργασία με το μπλοκ της Αριστεράς (Podemos, PSOE, Mas Pais) αλλά ούτε και το μπλοκ της δεξιάς (PP, Ciudadanos, Vox) εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές, οι οποίοι υποστήριξαν τον περασμένο χρόνο την ανάληψη της εξουσίας από τον Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν 20 έδρες, αλλά οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν την υποστήριξή τους.

Η λύση της τελευταίας στιγμής μπορεί να προκύψει από την αποχή του Λαϊκού Κόμματος στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Σύμφωνα με τον Φερνάνδο Βαγεσπίν, το PSOE πρέπει «να φθάσει σε κάποια συμφωνία με το PP, όποια και να είναι αυτή».

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.