9 Νοέμβριος 2019, 16:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2019, 16:04

Το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο της NASA θα πετάξει μέσα στο 2020

  • Το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο της NASA θα πετάξει μέσα στο 2020
    (Πηγή: NASA)

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία δεν ασχολείται μόνο με το διάστημα και τους πυραύλους, αλλά και με πιο «ταπεινά» πράγματα, όπως τα αεροπλάνα. Η NASA παρουσίασε στην αεροπορική βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πειραματικό αεροσκάφος της, το Χ-57 Μάξγουελ, που προορίζεται να κάνει τις πρώτες πτήσεις μέσα στο 2020.

Το Χ-57 αποτελεί προσαρμογή του ιταλικού δικινητήριου Tecnam R2006T και βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2015. Διαθέτει 14 ηλεκτρικούς κινητήρες που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Κατά καιρούς η NASA πειραματίζεται με αεροπλάνα για διάφορους λόγους. Μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει το Bell X-1 που πρώτο έσπασε το φράγμα του ήχου, και το Χ-17 με το οποίο πέταξε ο Νιλ Άρμστρονγκ προτού γίνει αστροναύτης του προγράμματος «Απόλλων».

Το Χ-57 είναι το πρώτο αεροπλάνο της NASA με πιλότο εδώ και δύο δεκαετίες. Ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες αναπτύσσουν πλήρως ηλεκτρικά αεροσκάφη εδώ και χρόνια, το Χ-57 θα δοκιμάσει νέες τεχνολογίες πτητικότητας, ασφάλειας, ενεργειακής αποδοτικότητας, μείωσης θορύβου κ.ά. που αργότερα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Reuters.

Λόγω των περιορισμών που θέτουν οι μπαταρίες, τέτοια αεροπλάνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως ως αεροταξί ή μικρά επιβατηγά.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.