9 Νοέμβριος 2019, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2019, 13:26

Ο Γκάρο Παϊλάν ζήτησε από τους Τούρκους βουλευτές να μιλήσουν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Ο Γκάρο Παϊλάν ζήτησε από τους Τούρκους βουλευτές να μιλήσουν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    (Φωτ. αρχείου: Facebook / Garo Paylan)

Με αφορμή την αναγνώριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Αρμένιος βουλευτής του φιλοκουρδικού DHP Γκάρο Παϊλάν μίλησε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση… ενημερώνοντάς τη για τα όσα συνέβησαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, τόνισε ότι πριν από το 1915 ένας στους πέντε πολίτες της Τουρκίας ήταν Αρμένιος. «Σήμερα δεν μπορούμε να γεμίσουμε ούτε ένα στάδιο αν μαζευτούμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Παϊλάν: Φυσικά και δεν εξαϋλωθήκαμε. Υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή, την οποία αποκηρύσσει η πολιτική ηγεσία και για την οποία αρνούμαστε να μιλήσουμε, 104 χρόνια μετά.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του τόνισε ότι ενώ άλλα κοινοβούλια συζητούν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία τα προτρέπει να μην το κάνουν. «Εάν υπάρχει ένα κοινοβούλιο που πρέπει να συζητήσει για τα όσα συνέβησαν σε αυτά τα εδάφη, αυτή είναι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, διότι είμαστε παιδιά αυτών των εδαφών», σημείωσε.

Ο Γκάρο Παϊλάν, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που φέρνει «ευαίσθητα» θέματα μέσα στο κοινοβούλιο, όπως είναι το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων που κατέθεσε τον Απρίλιο του 2018! Βέβαια, στις 30 Οκτωβρίου το τουρκικό κοινοβούλιο καταδίκασε το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς και το νομοσχέδιο που προτείνει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.