9 Νοέμβριος 2019, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2019, 12:35

Φινλανδία: Παγωμένες μπάλες καλύπτουν παραλία – Πώς εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο

Ένα σπάνιo καιρικό φαινόμενο… χτύπησε παραλία της νήσου Χαϊλουότο στον κόλπο Μποθνία της Φινλανδίας, που βρίσκεται μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας. Χιλιάδες μπάλες πάγου ωοειδούς σχήματος («παγωμένα αβγά» όπως τα περιέγραψε το BBC) κάλυψαν τα πάντα δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο και εντυπωσιακό θέαμα.

Σύμφωνα με το BBC, χρειάζεται πολύ κρύο και αέρας για να δημιουργηθούν οι παγωμένες μπάλες, οι οποίες αποτελούν κομμάτια μεγαλύτερων επιφανειών πάγου στη θάλασσα.

Το ωοειδές ή και στρογγυλό σχήμα οφείλεται στα κύματα. Δηλαδή, τα «παγωμένα αβγά» δημιουργούνται από μια σπάνια διαδικασία κατά την οποία μικρά κομμάτια πάγου κυλιούνται από τον αέρα και το νερό, με αποτέλεσμα να παίρνουν το σχήμα αυγού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Ρίστο Ματίλα, κάτοικος του νησιού Χαϊλουότο τα τελευταία 25 χρόνια, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που είδε κάτι τέτοιο και ότι τα «παγωμένα αβγά» κάλυπταν μια επιφάνεια περίπου 30 μέτρων, με τα μικρότερα να έχουν μέγεθος αυγού και τα μεγαλύτερα μπάλας ποδοσφαίρου.