9 Νοέμβριος 2019, 09:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2019, 09:38

Χιλή: Διαδηλωτές πυρπόλησαν πανεπιστήμιο, λεηλάτησαν εκκλησία (βίντεο, φωτο)

  • Χιλή: Διαδηλωτές πυρπόλησαν πανεπιστήμιο, λεηλάτησαν εκκλησία (βίντεο, φωτο)
    (Φωτ.: EPA / Orlando Barria)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Σαντιάγο, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των ταραχών. Η οργή στη Χιλή φαίνεται ότι δεν λέει να καταλαγιάσει, καθώς, παρά τα κοινωνικά μέτρα και τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, οι πολίτες συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης και για τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι κινητοποιήσεις, ωστόσο, έχουν αμαυρωθεί από εκτεταμένα επεισόδια (ταραχές, λεηλασίες, πυρπολήσεις καταστημάτων). Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Οι υλικές ζημιές υπολογίζονται στο 1 δισ. δολάρια.


(Φωτ.: EPA / Jose Caviedes)

Η χθεσινή ειρηνική πορεία στιγματίστηκε από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς, την πυρπόληση του ιστορικού κτηρίου πανεπιστημίου του Σαντιάγο και τη λεηλασία μιας εκκλησίας.

Η φωτιά ξέσπασε στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πέδρο δε Βαλβίδια, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ιταλίας όπου διαδήλωναν περίπου 75.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το δήμο της πρωτεύουσας. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα διαδηλωτών λεηλάτησε την κοντινή εκκλησία Parroquia de La Asunció, παίρνοντας τους πάγκους και τα αγάλματα για να στήσουν οδοφράγματα.

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο –μέτρο που αναγκάστηκε να ακυρώσει ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα–, μετατράπηκαν σε τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας με κοινωνικά αιτήματα, όπως υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερο σύστημα υγείας και υψηλότερους φόρους στα μεγαλύτερα εισοδήματα.


(Φωτ.: EPA / Jose Caviedes)

Ο πρόεδρος της Χιλής και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει καταβάλει προσπάθειες να δώσει τέλος στις κινητοποιήσεις, αλλά το πακέτο μέτρων φαίνεται να μην ικανοποιεί τους πολίτες που πλέον ζητούν και αναθεώρηση του Συντάγματος. Την Πέμπτη, πάντως, ανακοίνωσε αυστηρότερες ποινές για όσους διαδηλωτές λεηλατούν, κρύβουν τα πρόσωπά τους ή στήνουν οδοφράγματα.