10 Νοέμβριος 2019, 21:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2019, 21:37

Όταν ο Τάκης Μουζενίδης σκηνοθέτησε τον Μάνο Κατράκη...

  • Όταν ο Τάκης Μουζενίδης σκηνοθέτησε τον Μάνο Κατράκη...
    (Φωτ.: Αρχείο Εθνικού Θεάτρου / nt-archive.gr)

Αύριο, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί η πρώτη δημόσια προβολή της μαγνητοσκοπημένης παράστασης του σπουδαίου έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Δον Κιχώτης, που παρουσίασε το Εθνικό Θέατρο το 1972 με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 19:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο πλαίσιο της έκθεσης-συλλογής του Μάνου Κατράκη, και μάλιστα η πρώτη προβολή θα είναι δωρεάν για όσους θελήσουν να την παρακολουθήσουν.

Σύμφωνα με το Δήμο Πειραιά, πρόκειται για μια επιτυχημένη παράσταση που έκανε την πρώτη εμφάνισή της τον Ιανουάριο του 1973. Πρωταγωνιστές ήταν ο Μάνος Κατράκης και ο Παντελής Ζερβός, η σκηνοθεσία ήταν του Τάκη Μουζενίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Διονύση και του Βασίλη Φωτόπουλου, αντίστοιχα, ενώ η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και οι χορογραφίες της Μαρίας Χορς.


Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή για τα όσα συνέβησαν τη δεύτερη μέρα της ιστορικής παράστασης (πηγή: Αρχείο Εθνικού Θεάτρου / nt-archive.gr)

Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι η ΕΡΤ, η οποία μάλιστα παραχώρησε το υλικό στο Δήμο Πειραιά. Όσοι θέλουν να δουν δωρεάν την πρώτη προβολή θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2104101694, από τις 09:00 έως τις 13:00.

Σημειώνεται ότι η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Μάνο Κατράκη που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά. Ήδη, η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά για τον μεγάλο καλλιτέχνη, όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες, κοστούμια, σκηνικά, προγράμματα, επιστολές, ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό, χειρόγραφα, σκίτσα και βιβλία του καλλιτέχνη, έχει μέχρι στιγμής μεγάλη απήχηση στο κοινό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β.Π.