9 Νοέμβριος 2019, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2019, 18:10

Ο Κώστας Ζώης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τις επόμενες δράσεις της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς

  • Ο Κώστας Ζώης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τις επόμενες δράσεις της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς
    Από τη χριστουγεννιάτικη πατινάδα του 2018 (φωτ.: Κώστας Ζώης)

Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς διοργανώνει το επόμενο διάστημα διάφορες δράσεις που σκοπό έχουν να ψυχαγωγήσουν αλλά και να ενημερώσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για τον ποντιακό ελληνισμό. Για όλα αυτά, αλλά και για την ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μιλά στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ζώης.

Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς ετοιμάζει την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή της.

«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανοίγει το δρόμο και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θα πρέπει τελικά το κράτος να προωθήσει το θέμα, και σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες και τον οργανωμένο ποντιακό χώρο να πετύχουμε και εμείς μια διπλωματική αναγνώριση για να δικαιωθούν οι ψυχές των προγόνων μας» λέει ο Κ. Ζώης.

Σε αναβρασμό βρίσκεται το σωματείο αυτό τον καιρό, καθώς οργανώνει δύο μεγάλες δράσεις. Η μία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο και η άλλη τον Δεκέμβριο. Η πρώτη, που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της Ένωσης, είναι μια ενημερωτική εκδήλωση σε παιδιά για τον ποντιακό ελληνισμό. «Θα φιλοξενήσουμε μαθητές από το 2ο Λύκειο Θέρμης και αρμόδιοι θα μιλήσουν στα παιδιά για την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, τους χορούς και την κουζίνα των Ποντίων» τονίζει ο πρόεδρος. Την ημέρα της εκδήλωσης ένας χοροδιδάσκαλος θα παρουσιάσει ποντιακούς χορούς, και οι κυρίες του σωματείου θα παρασκευάσουν επιτόπου ποντιακά εδέσματα τα οποία αργότερα θα προσφερθούν στους μαθητές.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη πατινάδα, δίνοντας ποντιακό χρώμα στην εορταστική περίοδο της προσφυγομάνας Καλαμαριάς. Φέτος φιλοξενούμενος σύλλογος θα είναι ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Με λύρες, νταούλια και αγγεία, τα μέλη της Ένωσης θα διασχίσουν τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και θα καταλήξουν στη χριστουγεννιάτικη πλατεία μπροστά στο δημαρχείο, όπου θα έχει στηθεί εξέδρα και επώνυμοι Πόντιοι καλλιτέχνες θα διασκεδάσουν τον κόσμο.

Ελένη Κάλλη