8 Νοέμβριος 2019, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2019, 18:41

Γεύσεις του Πόντου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (βίντεο)

  • Γεύσεις του Πόντου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής / STR)

Γεύσεις από τον Πόντο θα πλημμυρίσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11:00. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και τα Ποντιακά Σωματεία Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Γεύσεις Ποντίων». Η εκδήλωση αποτελεί συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης στον «Μήνα πολιτισμού» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), από 1-30 Νοεμβρίου 2019, που για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) και στηρίζεται και από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Στόχος είναι η προβολή του πολιτισμού του Εύξεινου Πόντου. Στο νομό Κοζάνης ο ποντιακός ελληνισμός κατέχει έναν σημαντικό χώρο, έχοντας μια σημαντική παρουσία και δραστηριότητα, οπότε θεωρούμε υποχρέωσή μας να προβάλλουμε και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής. Δηλώσαμε τη συμμετοχή μας στο υπουργείο Πολιτισμού και εφόσον το θέμα των διοργανωτών αφορά τη γαστρονομία του Εύξεινου Πόντου, θεωρήσαμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε με ένα θέμα που να έχει σχέση με την ποντιακή κουζίνα και να γνωρίσουμε τη γαστρονομία» ανέφερε στο xronos-kozanis.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη.


(Βίντεο: kozanitv.gr)

Ο σεφ Γιάννης Γιαννίτσας θα μιλήσει για την «Ποντιακή κουζίνα στην παγκόσμια γαστρονομία», και μαζί με την παραγωγό παραδοσιακών προϊόντων Ελένη Βασιλειάδου (η οποία νωρίτερα θα αναπτύξει το θέμα «Η αξία της ποντιακής διατροφής») θα μαγειρέψουν για το κοινό παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα με γεύσεις ποντιακής κουζίνας. Ο κοινωνιολόγος Θόδωρος Κωνσταντινίδης θα μιλήσει για την «Κοινωνιολογική και ερμηνευτική προσέγγιση των ποντιακών συμποσίων (μουχαπέτια)», ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη χορωδία και το χορευτικό τμήμα του Ευξείνιου Κύκλου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Μουσείο Αιανής από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων.