8 Νοέμβριος 2019, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2019, 10:01

Συρία: Αμερικανός αξιωματούχος καταγγέλλει εθνοκάθαρση των Κούρδων από την Τουρκία

  • Αποφασισμένη η Τουρκία για τη Συρία και την Ιντλίμπ
    (Φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Καταπέλτης για την Τουρκία αλλά και για την κυβέρνηση Τραμπ, που κατηγορείται ότι μένει με σταυρωμένα τα χέρια στη Συρία, είναι η έκθεση του Ουίλιαμ Ρόουμπακ, του Αμερικανού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times που έχει στα χέρια της αντίγραφο της έκθεσης, αυτό που καταγγέλλεται είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια της Άγκυρας για εθνοκάθαρση στη Συρία και για ενέργειες «που δεν μπορούν παρά να οριστούν ως εγκλήματα πολέμου».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το αν κοινοποιήθηκε ή όχι η έκθεση, την οποία χαρακτήρισε «εσωτερική κατ’ ιδίαν επικοινωνία».

Ο Ουίλιαμ Ρόουμπακ, πάντως, με βάση το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνει: «Κάποια μέρα, όταν τα γεγονότα θα έχουν περάσει και γραφτεί στη διπλωματική ιστορία, ο κόσμος θα διερωτάται τι έγινε σε αυτή την περίπτωση, γιατί οι αξιωματούχοι δεν έκαναν περισσότερα για να τη σταματήσουν, γιατί δεν μίλησαν ανοιχτά και πιο σθεναρά, δεν κατήγγειλαν την Τουρκία για τη συμπεριφορά της: μια απρόκλητη στρατιωτική επιχείρηση η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 200 άμαχοι, να εκτοπιστούν ή να μείνουν άστεγοι πάνω από 100.000 άλλοι».

Από τη μεριά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον εναντιωνόταν σθεναρά στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατάξει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. «Και κάναμε τα πάντα, πλην μιας στρατιωτικής αναμέτρησης, για να αποφευχθεί αυτό», πρόσθεσε.

Ακόμα, υποστήριξε ότι αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά πληροφορίες για δολοφονίες αμάχων από αντάρτες υποστηριζόμενους από την Άγκυρα. «Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν και έχουμε θέσει το ζήτημα στα ανώτατα επίπεδα του τουρκικού κράτους», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.