7 Νοέμβριος 2019, 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2019, 18:46

Κόκκινη Πλατεία: Οι Ρώσοι τίμησαν την ιστορική παρέλαση της 7ης Νοεμβρίου 1941

  • Κόκκινη Πλατεία: Οι Ρώσοι τίμησαν την ιστορική παρέλαση της 7ης Νοεμβρίου 1941
    Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Περίπου 4.000 Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν στην παρέλαση, που έγινε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προς τιμήν της 7ης Νοεμβρίου του 1941, όταν οι σοβιετικοί στρατιώτες αναχωρούσαν με προορισμό τη γραμμή του πολεμικού μετώπου για να αποτρέψουν την προέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων. Η ιστορική εκείνη παρέλαση του 1941 έγινε την ίδια μέρα με την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, αλλά διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην ανύψωση του ηθικού του στρατού και της χώρας, καθώς τον Νοέμβριο του 1941 τα ναζιστικά στρατεύματα προσπαθούσαν να μπουν στην Μόσχα, ενώ η γραμμή του μετώπου, σε μερικά σημεία, βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την ρωσική πρωτεύουσα.

Νωρίς το πρωί της 7ης Νοεμβρίου του 1941 στην Κόκκινη Πλατεία της πολιορκημένης Μόσχας άρχισε η παρέλαση του Κόκκινου Στρατού. Στην παρέλαση συμμετείχαν 28.400 στρατιώτες, οι οποίοι αφού παρήλαυναν, στη συνέχεια κατευθύνονταν στη γραμμή του μετώπου.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, απευθυνόμενος στους Μοσχοβίτες, είπε: «Αυτή η δοξασμένη ημέρα υπήρξε ιστορική για τη Ρωσία. Εδώ στην Κόκκινη Πλατεία, σε μια κρύα και με άνεμο ημέρα, στις καρδιές των ανθρώπων γεννιόνταν η ελπίδα. Από εδώ, από τα τείχη του Κρεμλίνου, ξεκίνησε ο μακρύς και δύσκολος δρόμος προς το Βερολίνο».

Προσκεκλημένοι στην επετειακή 78η παρέλαση ήταν 1.200 βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως αποκαλείται στην Ρωσία). Στρατιώτες που φορούσαν στρατιωτικές στολές της εποχής εκείνης, άνδρες της τιμητικής φρουράς των τριών σωμάτων του στρατού, δόκιμοι στρατιωτικών σχολών, παρέλασαν με άρτιο βηματισμό και υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων.


(Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Μετά το τέλος της παρέλασης η Κόκκινη Πλατεία μετατράπηκε σε μια μεγάλη υπαίθρια έκθεση, με «εκθέματα» άρματα μάχης της εποχής εκείνης, όπως το θρυλικό άρμα μάχης Τα-34, αλλά και άλλα οπλικά συστήματα με τα οποία ο σοβιετικός στρατός έδινε την μάχη κατά των ναζιστικών στρατευμάτων. Την ίδια ώρα, οι εκφωνητές της παρέλασης παρότρυναν τους Μοσχοβίτες να επισκεφθούν την υπαίθρια έκθεση για να δουν τα ιστορικά αυτά όπλα, να φωτογραφηθούν και να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες τους. Παράλληλα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ιστορικά ντοκιμαντέρ με θέμα τις ημέρες του πολέμου. Εκτός όμως από την τιμητική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, σε διάφορες συνοικίες της Μόσχας, διοργανώθηκαν επετειακές εκδηλώσεις.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.