7 Νοέμβριος 2019, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2019, 17:45

Τα πρώτα ονόματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

  • Τα πρώτα ονόματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
    Εικόνα από την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων όπου πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρίαση

Στην κατάμεστη αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε σήμερα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, θα προετοιμάσει, προγραμματίσει και συντονίσει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία της νέας γενιάς, με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων και λυκείων από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

«Το 1821 δεν είχαμε, όμως, μόνο πράξεις εξαίσιου ηρωισμού, δεν είχαμε μόνο τα Σάλωνα, δεν είχαμε την απελευθέρωση της Βοστίτσας –έτσι έλεγαν το Αίγιο τότε– δεν είχαμε την απελευθέρωση της Καλαμάτας, δεν είχαμε το Χάνι της Γραβιάς, δεν είχαμε την πυρπόληση του τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Ερεσό, είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ΠτΒ, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους. Στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας. Υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της. Αλλά και με σταθερή πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία. Πρόκειται, τελικά, για μια επαναγνωριμία, με τον συλλογικό μας εαυτό, που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία, να ανασυνταχθεί εσωτερικά, αλλά και να επανασυστηθεί με τη σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη στελέχωση της Επιτροπής με κορυφαίες προσωπικότητες διεθνούς κύρους: διακεκριμένους ιστορικούς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς, αλλά και ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής, της Γενετικής, καθώς και εκπροσώπους της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Δείτε ΕΔΩ τα πρώτα ονόματα που στελεχώνουν την Επιτροπή.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου, παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς και την προσέγγιση της Επιτροπής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ολοκλήρωση μίας πορείας 200 χρόνων αφορά όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όπου γης, χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση, για μία άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία μας, όχι μόνο να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και όσα χάσαμε, να προσδιορίσουμε όχι μόνο το πού βρισκόμαστε, αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Να συζητήσουμε πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα στο μέλλον: το 2025, το 2031 ή το 2051».

Αμέσως μετά το πέρας της τελετής, η πρόεδρος και τα μέλη της μετέβησαν στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου είχαν συνάντηση γνωριμίας με τον ΠτΒ και τον πρωθυπουργό. Πρώτος χρυσός χορηγός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες: Βουλή των Ελλήνων.