7 Νοέμβριος 2019, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2019, 13:05

Απειλή για τη Ρωσία οι 2.000 συγγενείς μαχητών στη Μ. Ανατολή που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα

  • Απειλή για τη Ρωσία οι 2.000 συγγενείς μαχητών στη Μ. Ανατολή που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα
    (Φωτ. αρχείου: ert.gr)

Ούτε έναν, ούτε δύο αλλά 2.000 Ρώσους, συγγενείς μαχητών που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή έχει εντοπίσει η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB που εκτιμά μάλιστα πως εάν προσπαθήσουν να επιστρέψουν στη χώρα θα αποτελέσουν τρομοκρατική απειλή. «Διαπιστώνουμε αυξημένη δραστηριότητα μονάδων του ΙΚ στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο επικεφαλής της FSB λεξάντρ Μπόρτνικοφ, στη διάρκεια συνεδρίασης των αρχηγών των υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν.

«Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν εκεί ένα οχυρό ώστε να οργανώσουν μια επέκταση στην ΚΑΚ με πρωταγωνιστές μαχητές προερχόμενους από δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας που έχουν ήδη εμπειρία μάχης», πρόσθεσε σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος του ΙΚ «Βιλάγια Χορασάν», που δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, βρίσκεται για το σκοπό αυτό «σε στενή επαφή» με δύο άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, την Τζαμαάτ Ανσαρουάχ» και το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν.

Οι δηλώσεις έγιναν, την επομένη επίθεσης στο Τατζικιστάν που αποδίδεται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Με αφορμή το υλικό που έχει στη διάθεσή της FSB, εκτιμάται πως αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν στη Ρωσία αφού εγκατέλειψαν περιοχές συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και πως μέσω των προσώπων αυτών η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να εγκατασταθεί στην πρώην ΕΣΣΔ, ιδιαίτερα στην κεντρική Ασία, μέσω του Αφγανιστάν.