7 Νοέμβριος 2019, 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2019, 11:33

ΗΠΑ: Άγαλμα του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη στην Ανάπολις του Μέριλαντ

  • ΗΠΑ: Άγαλμα του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη στην Ανάπολις του Μέριλαντ
    (Φωτ.: greekreporter.com)

Σφράγισε με το πινέλο του το κτήριο-σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας, και πλέον η ιστορία του κοσμεί την Ανάπολις στην πολιτεία του Μέριλαντ. Ο λόγος για τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, ο οποίος έμελλε να κερδίσει το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ» διασχίζοντας τον Ατλαντικό στα μέσα του 19ου αιώνα.

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος τον αποκαλεί «ζωγράφο με τις τρεις πατρίδες».

Σχεδόν 139 χρόνια μετά το θάνατό του, μέλη της ελληνικής και της ιταλικής διασποράς συγκεντρώθηκαν στην Ανάπολις για να γιορτάσουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του μεγάλου Ελληνοϊταλού ζωγράφου.

«Ο Έλληνας πατέρας του, ο Σταύρος Μπρουμίδης, του έδωσε την έμπνευση και τη φιλοδοξία. Η Ιταλίδα μητέρα του, η Άννα Μπιανκίνι, του έδωσε το ταλέντο της τέχνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες του έδωσαν την ευκαιρία να γίνει ο Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου», είπε ο Μιχάλης Σέρβος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού στην Αμερική, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης αφιέρωσε 25 χρόνια για να ζωγραφίσει τον εσωτερικό διάκοσμο της Ροτόντας, τοιχογραφώντας μέσα σε αυτό το διάστημα περισσότερα από 1.500 τ.μ. του αμερικανικού Καπιτωλίου. Αυτό βέβαια που ξεχώρισε ήταν η φιλοτέχνηση του θόλου που έμεινε γνωστός ως η «Αποθέωση του Τζορτζ Ουάσινγκτον».

Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Σέρβος, το Ίδρυμα Ελληνισμού της Αμερικής έχει τοποθετήσει μια σειρά αγάλματα κατά μήκος των ΗΠΑ με στόχο να τιμήσει και να αναδείξει την κληρονομία που άφησαν πίσω τους οι μεγάλοι Ελληνοαμερικανοί.

«Ένα άγαλμα είναι μια έμπνευση, μια δημιουργία, ένα βιβλίο, ένα έργο τέχνης, ένα μνημείο, περνά πολλά μηνύματα, μια υπενθύμιση της ιστορίας μας και της ταυτότητάς μας. Ο Οδυσσέας Ελύτης που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας είχε πει σε ένα από τα ποιήματα του, "την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα"», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αγάλματα Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ
Ορισμένα από τα αγάλματα που έχει αναγείρει το Ίδρυμα Ελληνισμού της Αμερικής είναι:

  • Το άγαλμα του Θεόδωρου Γκριέκο που ήταν ο πρώτος Έλληνας που ήρθε στην Αμερική το 1528 με τους Ισπανούς άποικους. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην παραλία Κλίαργουότερ στη Φλόριντα.
  • Το άγαλμα του γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου που τοποθετήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
  • Το άγαλμα του Λούης Τίκα που δολοφονήθηκε λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και του αγώνα του για τη προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρακωρύχων. Το άγαλμά του τοποθετήθηκε στο Κολοράντο και ο πλησίον αυτοκινητόδρομος φέρει επίσης το όνομα του.
  • Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, του «καλλιτέχνη της πρωτεύουσας των ΗΠΑ», που μόλις τοποθετήθηκε στην ιστορική Ανάπολις με τη βοήθεια της ελληνικής και της ιταλικής κοινότητας.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.