7 Νοέμβριος 2019, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2019, 08:26

Έλληνες της διασποράς θέλουν να γυρίσουν πίσω – Παρουσιάζεται το Greek Diaspora Fellowship Program

  • Έλληνες της διασποράς θέλουν να γυρίσουν πίσω – Παρουσιάζεται το Greek Diaspora Fellowship Program
    Εξωτερική όψη του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ (φωτ.αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων ακαδημαϊκών που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό επιθυμεί να επιστρέψει, έστω προσωρινά, στην Ελλάδα, να συνεργαστεί με ελληνικά πανεπιστήμια και να μοιραστεί απλόχερα τις γνώσεις και την εμπειρία του με φοιτητές της χώρας μας. Αυτή την πόρτα έχει ανοίξει, εδώ και δύο χρόνια, το πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP) σε περισσότερους από 120 υπότροφους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, από χώρες, όπως ο Καναδάς, η Νότια Αφρική και η Νέα Ζηλανδία.

Το πρόγραμμα GDFP θα παρουσιαστεί σε μία εκδήλωση ελεύθερη για το κοινό, στις 11 Νοεμβρίου, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν υπότροφοι του προγράμματος, οι οποίοι θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό καθώς και εκπρόσωποι των οργανισμών που βρίσκονται πίσω από την υλοποίηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών GDFP πραγματοποιείται από το Ιnstitute of International Education (IIE) και το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σκοπός του είναι να προσφέρει κίνητρα σε καταξιωμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς να διδάξουν, να συνεργαστούν με φοιτητές, να παράξουν ερευνητικό έργο και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα, ευνοώντας την πνευματική κινητικότητα και αντιστροφή του φαινομένου του brain drain. Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Greekdiaspora@iie.org.

  • Πηγή: ΙΣΝ.