6 Νοέμβριος 2019, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2019, 21:09

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βραβεύει 92χρονη που παρακολούθησε μαθήματα ποντιακής διαλέκτου

  • Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βραβεύει 92χρονη που παρακολούθησε μαθήματα ποντιακής διαλέκτου
    Άποψη της κεντρικής εισόδου του ΠΑΜΑΚ (φωτ.: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Flickr / Nikos Pappas, Yannis Voutsalas)

Βραβεύοντας τους επτά εθελοντές εκπαιδευτές, που δίδαξαν δωρεάν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς την ποντιακή διάλεκτο σε 185 μαθητές, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών διοργανώνουν τελετή για τη λήξη των φετινών μαθημάτων και ταυτόχρονα ανακοινώνουν την έναρξη των εγγραφών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ανάμεσα στους μαθητές είναι η 92χρονη Μαρία Σωτηριάδου, η οποία θα τιμηθεί σε ειδική του ΠΑΜΑΚ.

Συγκεκριμένα, στην 92χρονη Πόντια θα απονεμηθεί πλακέτα, ως αναγνώριση της θέλησης, της δύναμης και της συνέπειας που επέδειξε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της ποντιακής διαλέκτου. Επίσης, ανάλογες πλακέτες θα δοθούν, σε ειδική τελετή, και σε δύο διακεκριμένους Πόντιους: τον ομότιμο καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη για την ανεκτίμητη προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό και τον Μιχάλη Καλιοντζίδη για τη συνεχή συμβολή του στην αναπαραγωγή της μουσικής των Ελλήνων του Πόντου και τη συμμετοχή του στα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις για την ποντιακή διάλεκτο.

Έχοντας ως αρχή το ποντιακό ρητό «Άμον τα γράμματα να δείκνε τον άρθωπον, κανέναν ΄κέν», ολοκληρώνεται για τρίτο συνεχόμενο έτος η επιτυχημένη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών για τη δωρεάν διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, με την απονομή των διπλωμάτων στους επτά πιστοποιημένους εκπαιδευτές που δίδαξαν σε αντίστοιχα τμήματα. Η απονομή θα γίνει κατά τη διάρκεια της τελετής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 (θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα), στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Το Αμφιθέατρο Τελετών (φωτ.: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Flickr / Nikos Pappas, Yannis Voutsalas)

Μετά την τελετή θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, τραγούδια και χορούς από την μακρόχρονη ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και προσφορά εδεσμάτων και γλυκών από χορηγούς της εκδήλωσης.

Αρχίζει η τέταρτη περίοδος διδασκαλίας
Παράλληλα, η τελετή θα αποτελέσει και την έναρξη της τέταρτης περιόδου διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα δωρεάν μαθήματα των 100 ωρών, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά ώς το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScQtaJmnSj9W4d8igYmUqzdrFlTK4IkK5R-rz2coMRl7T_cyw/viewform.

Τα μαθήματα, όπως και πέρσι, θα παρέχονται από εθελοντές πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ποντιακής διαλέκτου και θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα σε αίθουσες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή σε αίθουσες σχολικών μονάδων της Θεσσαλονίκης. Θα ξεκινήσουν την εβδομάδα μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 το πρώτο τμήμα και από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 το δεύτερο. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από τους εκπαιδευτές τους μέσω e-mail για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δεν παρακολούθησαν το περσινό πρόγραμμα και είναι αρχάριοι στην ποντιακή διάλεκτο.

Οι διπλές εγγραφές θα διαγράφονται. Για την επιλογή των υποψηφίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας αίτησής τους. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα τηρείται παρουσιολόγιο, προκειμένου να δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των μαθημάτων. Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν μήνυμα στο e-mail: gk@uom.gr.