6 Νοέμβριος 2019, 18:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2019, 18:13

Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ: «Νέο κεφάλαιο» στις ελληνορωσικές σχέσεις

  • Επικοινωνία Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας
    Ο Νίκος Δένδιας ανταλλάσσει χειραψία με τον Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)

«Οι διμερείς μας σχέσεις εδράζονται σε διαχρονικούς δεσμούς φιλίας, αλληλοσεβασμού και κατανόησης. Στο πλαίσιο αυτό, προσδοκώ ότι η σημερινή μου επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς μας σχέσεις, στη βάση ενός ειλικρινούς διαλόγου και τακτικής επικοινωνίας επί ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», τόνισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-22, το οποίο προβλέπει τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τη διεύρυνση των πολιτικών  και πολιτιστικών σχέσεων και τις προοπτικές αναβάθμισης της οικονομικής μας συνεργασίας. Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε τους τομείς που υφίστανται ευκαιρίες ανάπτυξης, παρά το πλαίσιο των ισχυουσών κυρώσεων», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και απηύθυνε κάλεσμα στους Ρώσους επενδυτές «να εξετάσουν τις ευκαιρίες που η ελληνική οικονομία τους παρέχει».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. «Υπογραμμίζουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, πρωτίστως στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο Ν. Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλόγό του και για το πώς έχει η κατάσταση στην Ελλάδα γύρω από το παγκόσμιο ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

«Μιλήσαμε, επίσης, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρειά μας, για την κατάσταση στη Συρία, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Θέσαμε επίσης το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και εκφράζοντας την υποστήριξή μας στις σχετικές εν εξελίξει προσπάθειες του ΓΓ ΗΕ κ. Γκουτέρες για επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ ΗΕ», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.


(Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Σε ερώτηση σχετικά με την αναγνώριση, από την Εκκλησία της Ελλάδος, της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Ν. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων: «Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω για μένα: όπως ίσως ξέρετε, από την πλευρά της μητέρας μου είμαι απόγονος μίας μακράς σειράς ιερέων, νομίζω 17 γενεών, γεγονός το οποίο με έχει καταστήσει προσεκτικό αναγνώστη των Ευαγγελίων. Στο πλαίσιο λοιπόν της Ορθόδοξης πίστης, θυμάμαι καθαρά την απάντηση του Ιησού Χριστού όταν ερωτήθηκε και είπε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ". Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, η σημερινή ελληνική Πολιτεία σέβεται απολύτως το ρόλο και την αυτονομία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το διακριτό της ρόλο. Και βέβαια σαν αυτονόητη συνέπεια δεν επεμβαίνει στα στενά εκκλησιαστικά θέματα».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Βίνικ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε πως αντιλαμβάνεται πλήρως το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς, αλλά από εκεί και πέρα «φαντάζομαι ότι η ελληνική δικαιοσύνη, εύλογα και σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα δώσει την απάντηση την οποία πρέπει, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας και των διεθνών συνθηκών».

Ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι θα αποσταλεί επίσημη πρόσκληση τόσο στον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στον Σεργκέι Λαβρόφ για να λάβουν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις της Ελλάδας το 2021 για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.

Τι λένε πηγές του ΥΠΕΞ
Εξαιρετικό χαρακτηρίζουν το κλίμα της σημερινής συνάντησης πηγές του υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνουν πως υπήρχε κοινή βούληση για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, κάνοντας λόγο για «νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις». Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε μακρά και εις βάθος συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισημαίνουν, ότι η διάρκεια των συνομιλιών έφτασε το διπλάσιο του προγραμματισμένου χρόνου, δηλαδή κατά μιάμιση ώρα περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κοινή βούληση για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ενδεικτική είναι η εγκάρδια πρόσκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραστεί στις εκδηλώσεις στη Ρωσία, στις 9 Μαΐου του 2020, για τα 75 χρόνια από τη λήξη Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.