6 Νοέμβριος 2019, 23:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2019, 23:08

Σπουδαία κρασιά αναμένεται να παραχθούν το 2019 σε Μακεδονία-Ήπειρο!

  • Σπουδαία κρασιά αναμένεται να παραχθούν το 2019 σε Μακεδονία-Ήπειρο!
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι προσδοκίες για τα κρασιά που θα παραχθούν το 2019 στη Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς η φετινή χρονιά ίσως εξελιχθεί στην καλύτερη της δεκαετίας. Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου της ένωσης οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά κρασιά εμφανίζονται υψηλόβαθμα, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινα, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε πιο όψιμα για τις περισσότερες ποικιλίες, με εξαίρεση τους ορεινούς αμπελώνες, ενώ παρατηρήθηκε μέση μείωση παραγωγής της τάξης του 10%-15%.

Αναλυτικότερα, η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Υπήρξαν βροχοπτώσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος - πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα. Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια: αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών, αφετέρου σε αρκετές περιοχές, υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης, όπου ήταν δυνατόν.

Ο χειμώνας στις ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές χαρακτηρίστηκε από ισχυρές χιονοπτώσεις, χωρίς όμως να καταγραφούν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της βλαστικής περιόδου για τις περισσότερες ποικιλίες αμπέλου. Την άνοιξη επίσης παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με κανονικές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε καθυστέρηση της άνθισης. Η περίοδος του καλοκαιριού είχε σποραδικά έντονα φαινόμενα κυρίως στις ορεινές και παράκτιες περιοχές, όμως την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος επικράτησαν παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την απουσία ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, ευνόησαν τη διατήρηση της υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών και δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον για την ωρίμανση της παραγωγής.

Η  έλλειψη βροχοπτώσεων για όλη την περίοδο από τον περκασμό μέχρι την ωρίμανση αποτέλεσε πρόκληση για τους παραγωγούς και ανέδειξε την ανάγκη ορθής διαχείρισης του υδατικού καθεστώτος στους αμπελώνες, για την παραγωγή σταφυλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ πώς διαμορφώνεται η εικόνα ανά περιοχή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Γούτα.