6 Νοέμβριος 2019, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2019, 21:48

Κωνσταντίνος Καλούσης: Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ποντιακή μουσική παράδοση των προγόνων μας

  • Κωνσταντίνος Καλούσης: Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ποντιακή μουσική παράδοση των προγόνων μας
    (Φωτ.: facebook / Κωνσταντίνος Καλούσης)

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, μετρά δεκάδες συνεργασίες και συμμετοχές σε επιτυχημένα ποντιακά γλέντια, ενώ είναι μέλος και του μουσικού σχήματος «Αργατεία». Αυτόν τον καιρό ολοκληρώνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ξενιτόπουλο. Ο λόγος για τον 28χρονο Κωνσταντίνο Καλούση, ο οποίος υπηρετεί σεμνά και με πάθος την ποντιακή μουσική παράδοση και φιλοδοξεί να μυήσει τους νέους στον κόσμο αυτόν.

Από 12 χρονών ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την ποντιακή λύρα και μαγεύτηκε.

Με ρίζες καθαρά ποντιακές, η ενασχόληση με τη μουσική του Πόντου ήταν γι' αυτόν μονόδρομος. «Το ποντιακό στοιχείο ήταν και είναι κυρίαρχο μέσα στο σπίτι, δείχνοντάς μου έτσι το δρόμο για την ενασχόληση με την παράδοσή μας. Σε πολύ νεαρή ηλικία λοιπόν εντάσσομαι στο δυναμικό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού ως χορευτής. Έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα αρμονίου για δύο χρόνια, στην ηλικία των 12 έρχεται η στιγμή που ζητώ να μάθω ποντιακή λύρα. Δειλά-δειλά μπαίνει στη ζωή μου και το τραγούδι, κι έτσι στα 14 συμμετέχω για πρώτη φορά σε μουσικό σχήμα ποντιακού κέντρου διασκέδασης» ανέφερε στο pontos-news.gr ο Κωνσταντίνος Καλούσης.

Για την απομάκρυνση των νέων από τις παραδόσεις των ιδιαίτερων πατρίδων τους ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Για μένα η ενασχόληση με την παράδοση είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς μέσα από αυτήν κρατάμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας. Δυστυχώς η νέα γενιά απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την παράδοση, γι' αυτό κι εμείς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με την παραδοσιακή ποντιακή μουσική έχουμε χρέος να την διατηρήσουμε, έτσι ώστε να μείνει ζωντανή η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, η κληρονομιά των προγόνων μας».

Επόμενη συμμετοχή του λυράρη και τραγουδιστή είναι το μουχαπέτ' της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης (6/11). «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που έχω την τιμή να συμμετέχω στην εκδήλωση ενός εκ των ιστορικότερων συλλόγων της Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, που έχει προσφέρει πολλά στον ποντιακό χώρο» καταλήγει ο καλλιτέχνης.

Ελένη Κάλλη

Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ06
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2019