6 Νοέμβριος 2019, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2019, 10:17

Προσφυγικό: Συζήτηση στην Ευρωβουλή για τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

  • Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τον κορονοϊό
    (Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στην Ελλάδα  θα αξιολογήσουν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και για τα αποτελέσματα της οικονομικής ενίσχυσης προς την Άγκυρα.

Το παρών στη συνεδρίαση θα δώσει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στην ατζέντα είναι τόσο η εφαρμογή και τα αποτελέσματα της Δήλωσης, όσο και η κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Το δεύτερο σκέλος θα παρουσιαστεί στους ευρωβουλευτές από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Υπηρεσίας για τη Στήριξη του Δικαιώματος Ασύλου και των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι θα δοθεί έμφαση στη Διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες προς στην Τουρκία, η οποία συστάθηκε το 2015 και διαχειρίζεται πόρους 6 δισ. ευρώ – το ποσό αυτό θα πρέπει να έχει δοθεί στις τουρκικές Αρχές έως το 2025. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τα 5,6 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων παγκοσμίως, η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,7 εκατομμύρια.