5 Νοέμβριος 2019, 22:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2019, 11:00

Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για την προστασία 100 προϊόντων – Περιλαμβάνονται φέτα, ούζο και άλλα ελληνικά

  • Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για την προστασία 100 προϊόντων – Περιλαμβάνονται φέτα, ούζο και άλλα ελληνικά
    (Φωτ.: EPA / David Mariuz)

Ένα μεγάλο ντιλ που αφορά 100 ευρωπαϊκά ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα, και το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, κατάφερε να κλείσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Εμανουέλ Μακρόν που πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στην Κίνα. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως είπε στο Reuters και στο Politico, έδωσε τα χέρια με την κινεζική πλευρά σε μια συμφωνία που αφορά και 100 κινεζικά προϊόντα που θα προστατεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για το λόγο αυτό στο Πεκίνο ταξίδεψε και ο αρμόδιος Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, όπως επιβεβαιώθηκε από την Κομισιόν.

Η λίστα με τα 100 προϊόντα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει το ούζο, τη φέτα, κρασιά από τη Σάμο, ελαιόλαδο και βούτυρα από τη Σητεία, τις ελιές Καλαμάτας και τη μαστίχα Χίου. Επίσης, περιλαμβάνει την κυπριακή ζιβανία, αλλά και το ούζο που παράγεται στην Κύπρο.

Σε καθένα από τα 100 προϊόντα υπάρχει και το κινεζικό όνομα, καθώς η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια όλων όσων κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά με σύμβολα, εικόνες, γραφικά και ονομασίες που παραπέμπουν σε ευρωπαϊκές χώρες ως χώρα προέλευσης. Αυτό σημαίνει πως όσα περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα για την οποία υπάρχει συμφωνία θα μπορούν να πωλούνται με το συγκεκριμένο όνομα μόνο εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές.

Όπως επισημαίνει το Politico η συμφωνία ΕΕ-Κίνας αναμένεται να προκαλέσει νέο… θερμό επεισόδιο στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς υπάρχει μια δυσαρέσκεια που βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες σπρώχνουν τους Αμερικανούς παραγωγούς εκτός των κύριων αναπτυσσόμενων αγορών, μιας και το ευρωπαϊκό σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων εδραιώνει την εμπορική θέση της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.