5 Νοέμβριος 2019, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2019, 21:21

Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

  • Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Η καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εκφράστηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 3ης Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ παράλληλα τονίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα, «προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

Στην τριμερή της Αθήνας συμμετείχαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Σάββας Αγγελίδης και ο στρατηγός Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί

«Οι υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Επιπλέον, καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Επίσης, η Τριμερής καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, και επανέλαβε τη δέσμευση για την περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η επόμενη συνάντηση υπουργών Άμυνας θα γίνει στην Κύπρο το 2020.